Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Макроводораслите – перспективен източник на суровини за фуражи
Климатичните промени на планетата, недостигът на вода и природни ресурси, засилването на конкуренцията между фуражите за животни и храната за хора водят до търсене на алтернативни суровини за фуражи. Полагат се интензивни усилия за намиране на икономични висококачествени съставки, които да допълват конвенционалните фуражи. Приложението на водорасли във фуражи за животни изглежда обещаващо не само от гледна точка на високото им съдържание на протеини и други хранителни вещества, но и от потенциалния им принос за постигане на целите за устойчивост на световното селско стопанство [1].
Растежът, развитието, оцеляването, продуктивността и плодовитостта на животните са отражение на тяхното здраве. Качеството на фуражите е най-важният екзогенен фактор, който влияе върху здравето на животните. За това е необходимо фуражите да са с добре балансиран химичен състав, богати на биологично активни вещества от естествени източници. Изискванията на консуматорите за екологично чиста продукция и забраната на Европейския съюз за използване на синтетични хормонални препарати и нутритивни антибиотици като растежни стимулатори пренасочват научно-изследователската дейност към откриване на нови, основаващи се на естествени съставки фуражи и фуражни добавки, които да създадат предпоставки за по-добра изява на генетичния потенциал на домашните животни. Наблюдава се нарастващ интерес към така наречените функционални храни, които освен че съдържат висококачествени хранителни вещества, са богати и на биологично активни вещества, които имат положителен ефект върху различни физиологични процеси. Водораслите са огромен биологичен ресурс, представляващ един от най-обещаващите естествени източници на биологично активни субстанции (полиненаситени мастни киселини, стероли, протеини, витамини, микроелементи, полозахариди, каротеноиди, пигменти и др.) както за хранително вкусовата, така и за фуражната промишленост [2].
Включването на водорасли има потенциал да подобри качеството на хранене на животните и здравословното им състояние. Те са единственият продукт от биомаса, чието производство има ежедневна реколта през цялата година, което може да доведе до по-голяма сигурност на доставките на суровини за пазара на фуражи [1].
Целият материал можете да прочетете ТУК