Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Наличие и разпространение на Vibrio spp. и въздействието му върху общественото здраве, свързано с потребление на морски продукти в Европейския съюз
Европейски орган по безопасност на храните (ЕОБХ)
Консумацията на морски продукти предизвиква опасения за здравето на населението на Европейския съюз (ЕС), като причина за това е присъствието на микроорганизми от вида Vibrio spp. (Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus и non-O1/non-O139 Vibrio cholerae). Инфекцията с V. parahaemolyticus се свързва с въздействието на хемолизини – термостабилен директен хемолизин (thermostable direct haemolysin TDH) и свързан с TDH хемолизин (TDH-related haemolysin TRH), които причиняват остър гастроентерит. Заразяването с V. vulnificus може да доведе до сепсис и смърт при податливи (възприемчиви) индивиди, а V. cholerae non-O1/non-O139 може да причини лек гастроентерит или тежки инфекции, включително сепсис при чувствителни хора. Обобщената оценка на разпространение на тези микроорганизми (вибриони) в морски продукти посочва съдържание на 19,6% (95% CI 13,7–27,4)[1] за V. parahaemolyticus, 6,1% (95% CI 3,0–11,8) за V. vulnificus и 4,1% (95% CI 2,4–6,9) за не холерогенен V. сholerae. Приблизително една от всеки пет положителни проби за V. parahaemolyticus съдържа патогенни щамове. Установено е, че вибрионите, изолирани от морски продукти или при хранителни инфекции в Европа, притежават широк спектър на антимикробна резистентност. Все по-често се откриват гени, които придават резистентност към важни от медицинска гледна точка антимикробни средства и са свързани с подвижни генетични елементи във вибрионите. Температурата и солеността са най-важните фактори, които влияят на количеството микроорганизми Vibrio във водна среда. Очаква се, появата и нивата на съответните Vibrio spp. в морски продукти да се увеличат в отговор на затоплянето на крайбрежните райони и екстремните метеорологични явления, особено в нискосолени/солени води. Някои мерки, като обработка под високо налягане, облъчване или обеззаразяване, намаляват нивата на Vibrio spp. в морските продукти, а поддържането на хладилни условия за съхранение е важно за предотвратяване на тяхното развитие. Наличните оценки на риска разглеждат V. parahaemolyticus в различни видове морски продукти и V. vulnificus в сурови стриди и октоподи. Една количествена оценка на микробиологичния риск, свързана с V. parahaemolyticus в двучерупчести мекотели (стриди), ще допринесе за оценяване на ефекта от смекчаване на последиците, особено при сценарий, свързан с изменението на климата в ЕС. Научното становище на Панела за биологични опасности (Panel on Biological Hazards BIOHAZ) на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) има за цел да идентифицира пропуските в знанията, свързани с присъствието на Vibrio spp. в морски продукти и водна среда и да определи приоритетите за бъдещи изследвания.
Целият материал можете да прочетете ТУК