Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Необходимост от преосмисляне на правилата за използване на хранителните остатъци като храна за животни

Американските учени Shurson et al., 2023 публикуват статия, в която тревожно заявяват, че загубата и разхищението на храна в световен мащаб са сериозна заплаха за живота на земята, а разширената употреба на безопасни остатъци от храна във фуражи изисква преразглеждане на съществуващите разпоредби. Мащабът на загубите и разхищението на храни в света изисква основна промяна на икономиките и веригите за доставка на храни, за да се намалят продоволствената несигурност, екологичната тежест и икономическите загуби. Най-важните приоритети са намаляване на разхищението и загубите на храна и подобряването на разпределението и достъпа до храна. Следващата стъпка с най-висока стойност е преобразуването на хранителните вещества и енергия от остатъци (food waste FW) във фуражи, като същевременно се възстановяват ресурси и се намаляват екологични разходи. Авторите посочват примера на правителствата на Япония, Южна Корея и Тайван, които разработват закони, наредби, икономически стимули, субсидии и инфраструктура, за да изискват събирането и рециклирането на остатъци от всички източници на FW и насърчават превръщането на голяма част от тях (> 65%) в безопасен фураж. В много страни има широкообхватни закони и разпоредби, предназначени да предотвратят предаването на болести по животните (предизвикани от храненето с FW), но тези в Съединените американски щати (САЩ) и Европейския съюз (ЕС) са твърде рестриктивни, в резултат на което само 5 - 10% от наличните FW се използват във фуражите. В Китай, въпреки трудностите в борбата с вируса на африканската чума по свинете, новите правителствени инициативи са обещаващи за разработване на насоки, инфраструктура и процеси за пренасочване на повече от 350 млн. тона годишно FW за безопасен фураж.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК