Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Препоръки за повишаване фуражната независимост на Европейския съюз
Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) представя материал от 68-ата годишна публична среща на Европейската Федерация на производителите на фуражи (The European Feed Manifacturers Federation FEFAC). Статията цели да информира българските животновъди и бизнес оператори във фуражния сектор, относно променящите се условия на производство и тенденциите в Европейския съюз (ЕС) като отразява възгледите на авторите, а не представя становище на ЦОРХВ.
На 31 май 2024 г. FEFAC , провежда среща в Брюксел, на която са присъствали 121 участници. Основният въпрос на годишната среща бе „Как да се повиши автономността на ЕС в областта на фуражите, за да се укрепи кръговото производство във фуражния и животновъдния сектор в съюза?“
На срещата председателят на FEFAC Педро Кордеро подчерта, че секторът на фуражите играе решаваща роля в подкрепа на един динамичен европейски животновъден сектор, който може да подобри резултатите си по отношение на:
- намаляване стратегическите зависимости от внос,
- намаляване въглеродните емисии и
- подобряване на принципите на кръговата икономика чрез ефективно използване на съпътстващи продукти при производство и доставка на фуражи.
Нарастващото геополитическо напрежение създава огромен натиск върху производството на храни и фуражи в ЕС в контекста на продължаващото въздействие на климатичните промени върху селскостопанското производство (глобално затопляне и парников ефект). Този комбиниран натиск изисква задълбочен преглед и преосмисляне на законодателните рамки на ЕС, които трябва да обхванат системния характер на производството на биомаса и дейностите по биорафиниране[1] (вкл. фуражи, храни, биоенергия и други нехранителни продукти) в Европа. Така ще се отговори на нарастващите обществени очаквания за увеличаване на устойчивото производство на фуражи, храни и възобновяема енергия от една и съща биомаса и земеделска земя.
Председателят на FEFAC отбелязва, че членовете на федерацията преразглеждат своите ключови секторни препоръки към институциите, относно начините за укрепване на конкурентоспособността, устойчивостта и кръговото развитие на европейския селскостопански сектор, с цел да се привлекат значителни инвестиции за ускоряване на екологичния преход, като същевременно се насърчават възможностите за устойчив растеж и укрепване на стратегическата автономност на ЕС.
Според Педро Кордеро, иновативният фуражен сектор е водещ в прилагането на принципите на кръговост по хранителната верига. Концепцията за кръгово производство във фуражния сектор може да бъде тясно свързана със създаване на добавена стойност на съпътстващи продукти от икономиката, възникващи от земеделие и други промишлени сектори. Това е важна илюстрация на ролята на европейската фуражна индустрия като ключов бизнес двигател за повишаване ефективността на ресурсите и хранителните вещества, оптимизирайки хранителната стойност на източниците на биомаса с „по-ниска стойност“, които се получават в регионалната икономика.
Целият материал можете да прочетете ТУК