Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Стратегии за биосигурност и контрол на наличието на вируси по свинете във фуражни съставки и пълноценни фуражи

Международната търговия на фуражи буди опасения относно безопасността им и води до повишена загриженост относно ролята на фуражите като потенциален източник за пренасяне и предаване на вируси. В исторически план, контаминирани (с бактерии, паразити, приони и вируси) странични животински продукти и/или недостатъчно термично обработени хранителни отпадъци са свързвани с причиняване на различни видове заболявания по животните. Това води до разработване и прилагане на ефективни термични и химични стратегии за смекчаване на риска като част от програмите за контрол на качеството и безопасността на фуражите във фуражната промишленост.

            Американските учени Shurson, G.C. et al., 2023 твърдят, че не съществува глобална система за наблюдение и мониторинг на вируси по свинете, която да докаже евентуалното им наличие и точна концентрация във фуражни съставки. Световната търговия с фуражни суровини, които може да съдържат значително количество вируси, е потенциален източник на заболявания по свине. Жизнеспособни вирусни частици може да оцелеят във фуражни съставки и пълноценен фураж в продължение на няколко седмици и дори месеци. Трябва да бъдат разработени и прилагани протоколи за биосигурност при употреба на различните фуражни съставки, основани на анализ на опасността, за да се предотврати вирусна контаминация. Стратегиите за смекчаване на риска от наличие на вируси във фуража (използване на удължено време за съхранение, термична обработка и обработка с облъчване, употреба на определени фуражни добавки) показват, че може да осигурят частична вирус инактивация при определени условия. Въпреки това, липсват и трябва да бъдат разработени аналитични методи, които да определят точно концентрацията на жизнеспособни вирусни частици във фураж, която води до заразяване. Необходимо е да се прилагат ефективни стратегии за обеззаразяване на фуражните заводи.

 

Целият материал можете а прочетете ТУК