Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Фуражна добавка от листа на черница (Morus spp) инхибира отлагането на скатол чрез регулиране на чревната микрофлора при прасета за угояване
Учените Sun Y et аl., 2023 проучват ефекта от добавянето на листа от черница към фураж върху отлагането на скатол при прасета за угояване. Скатолът е вещество със силна, неприятна миризма, което се получава при микробно разграждане на триптофан в дебелите черва на животните, лесно се натрупва в мастната тъкан и влияе върху качеството на месото. Резултатите от проучването предполагат, че добавянето на листа от черница в дажбата, намалява производството на скатол и отлагането му в месото на прасетата за угояване чрез регулиране на чревната микрофлора и насърчаване разграждането на скатола в черния дроб.
Въведение
Скатолът (3-метилиндол) е вещество, причиняващо неприятната миризма на изпражненията, което се получава от бактерии в дебелите черва на прасетата, чрез метаболизиране на аминокиселината триптофан. Това е основното съединение, причиняващо неприятна миризма на свинското месо и едно от основните миризливи вещества, излъчвани от оборския тор по време на отглеждане на прасета. Скатолът се възприема от хората в много ниски концентрации – лесно се усеща ниво от 26 ng/g мазнини, а обонятелният праг на скатол във въздуха е по-малък от 0,0004 mg/m3. Скатолът от червата частично се абсорбира от тях и частично се отделя чрез изпражненията. Абсорбираният скатол се транспортира до черния дроб през порталната вена (vena portae), след което бързо се разгражда от ензимите цитохром P450 (CYP) и се отделя чрез урината. Скатолът, който не се разгражда в черния дроб се транспортира чрез периферното кръвообръщение и се отлага в телесната мускулатура. Той се натрупва лесно в мастната тъкан, поради липофилните си характеристики и по този начин води до влошаване качеството на свинското месо. Поради това, намаляване на образуването и отлагането на скатол в месото на прасета за угояване е от голямо значение за качеството на свинското месо и околната среда.
Авторите определят черницата като важна земеделска култура в Китай, която се използва от древността като храна за копринени буби и в традиционната китайска медицина. Черничевите листа съдържат множество активни компоненти - полифеноли (PP), полизахариди (PS), алкалоиди (AL), флавоноиди и стероиди, които имат различни физиологични функции - антидиабетна, антиоксидантна, антихиперлипидемична и антиатеросклеротична. Учените съобщават, че включването на листа от черница във фуража може да подобри качеството на месото чрез намаляване на серумните триглицериди и холестерола, увеличаване на съдържанието на инозинова киселина и вътремускулни мазнини при прасета за угояване. Според други проучвания в статията, дажбата с черничеви листа подобрява антиоксидантния капацитет, инхибира липидното окисление, увеличава съдържанието на полиненаситени мастни киселини в мускулите, увеличава крехкостта на месото и намалява загубите при готвене.