Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Хранителна експозиция на животните при оценка на риска от замърсители във фуражите

Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) извършва оценки на хранителната експозиция на животни, отглеждани за производство на храни и за домашни любимци, за да предостави оценка на риска при наличие на замърсители във фуражи. Панелът за замърсители по хранителната верига (Панел CONTAM) и панелът за добавки и продукти или субстанции, използвани при храненето на животни (Панел FEEDAP) на ЕОБХ установяват необходимостта от актуализиране на модела за оценка на хранителната експозиция на животните, (използван в научните становища на Панел CONTAM от 2011 г.[1]) към настоящия момент, в случаите, когато не са налични достатъчно данни за видово специфични комбинирани фуражи. В настоящото становище, експертните групи предлагат серия от примерни дажби, в които се включват основни фуражни суровини, с възможност за използване на различни съставки. Експертните групи считат, че предложените в момента примерни дажби покриват изискванията на Панел CONTAM за оценка на хранителната експозиция на животните от замърсители във фуражи.

            Оценките на риска по отношение на наличие на замърсители във фуражи изискват проучване на експозицията на животни от нежелани примеси във фуражни суровини. Видовете сценарии, които понастоящем се използват в областта на замърсителите, разглеждат общия дневен прием на фураж и състава на пълноценния фураж за различни видове/категории животни, както е описано подробно в Научното становище относно рисковете за здравето на животните и общественото здраве, свързани с наличието на токсините Т-2 и HT-2[2] в храните и фуражите (ЕFSA CONTAM Panel, 2011). В контекста на това становище е установено, че някои от стойностите по подразбиране за прием на фураж и състав на пълноценни фуражи, може да не отразяват настоящите характеристики на животните и/или практиките на хранене (напр. настоящата употреба на фуражни суровини в дажбите). Поради това, панелът CONTAM в сътрудничество с панела FEEDAP установяват необходимостта от преработване на модела, използван за оценка на хранителната експозиция на животните, за да се гарантира, че той е актуален и отразява настоящите практики на хранене. Целта на повторната разработка е да се получи съвременен модел и да се осигури по-гъвкав подход, който да позволи извършването на целесъобразни оценки на хранителната експозиция на животните.

            Целта на настоящото становище е да се докладват предложените сценарии за експозиция при хранене на животни и да се опише научната обосновка, на която се основава сценарият за експозиция.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] EFSA CONTAM Panel (EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain). (2011). Scientific Opinion on the risks for animal and public health related to the presence of T-2 and HT-2 toxin in food and feed. EFSA Journal, 9(12), 2481. https://doi.org/10. 2903/j.efsa.2011. 2481
[2] Т-2 и HT-2 - микотоксини, произвеждани от различни видове Fusarium