Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ:Федералният институт за оценка на риска в Германия относно ключовото значение на фуражите за спазване на максималните стойности на PFAS в храни от животински произход
Пер- и полифлуороалкилирани вещества, (Per- and polyfluoroalkyl substances PFAS), са химикали, които се използват в много промишлени процеси и се преработват в множество потребителски продукти. PFAS трудно се разграждат и се натрупват в околната среда, в почвата и водата, поради което се наричат „вечните химикали“ („Forever Chemicals“). Растенията може да абсорбират PFAS от почвата докато растат и се развиват. Селскостопанските животни приемат и натрупват от фуражите вещества, които след това преминават в продуктите от животински произход и може да представляват риск за консуматорите.
През 2021 г., Федералният институт за оценка на риска в Германия (BfR) е изготвил становище (Становище № 037/2021 от 24 ноември 2021 г.) относно максималните възможни нива на PFAS във фураж за различни видове животни, при които не се надвишат предложените максимални нива в съответната храна от животински произход.
От 2023 г. се прилагат максимални нива в избрани храни от животински произход в Европейския съюз (ЕС) за: перфлуорооктанова сулфонова киселина (PFOS), перфлуорооктанова киселина (PFOA), перфлуоронанова киселина (PFNA) и перфлуорохексан сулфонова киселина (PFHxS) и за сумата от тези четири PFAS (Регламент (ЕС) 2023/915[1]). За мляко не са определени максимално допустими количества, вместо това в Препоръка (ЕС) 2022/1431[2] се препоръчват ориентировъчни стойности за четирите отделни съединения. Максималните нива на PFAS в храни от животински произход, определени в Регламент (ЕС) 2023/915 се различават малко от максималните нива, които са били обсъждани на ниво ЕС през 2021 г.
Федералният институт за оценка на риска в Германия (BfR) изготвя актуализация на становището си от 2021 г., като са взети предвид нови данни от проучвания. При настоящите условия BfR определя максимална концентрация на отделните PFAS в пълноценни фуражи за различни видове животни, които са съобразени с максималните им нива в храните от животински произход. Определени са стойности на PFAS във фуражи за говеда, овце, свине за угояване и кокошки носачки. Според оценката на BfR, фуражите с нива на PFAS под изчислените стойности, не водят до превишаване на максималните нива в храните от животински произход.
В момента се водят дискусии с Европейската комисия за определяне на максимални нива на PFAS във фуражи, но поради текущата ситуация с недостатъчни данни и други проблеми, не се очаква своевременното им посочване. До (предвиденото) установяване на максимални нива във фуражи, тези стойности може да служат като ориентировъчни, за да се гарантира безопасността на потребителите.
Целият материал можете да прочетете ТУК