Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: Информация на ЕОБХ относно Оценка на информацията по отношение на токсичността на деоксиниваленол за коне и домашни птици

През 2017 г. Панелът на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) за замърсители по хранителната верига (Панел CONTAM) е изготвил научно становище относно рисковете за здравето на животните, свързани с наличието на дезоксиниваленол (DON) и неговите ацетилирани и модифицирани форми в храни и фуражи. Определени са били нивата, при които не се наблюдават неблагоприятни ефекти (NOAELs), и най-ниските дози, при които се наблюдават неблагоприятни ефекти (LOAELs) за DON за различни видове животни. За коне е установена стойност на NOAEL от 36 mg DON/kg фураж, като най-висока тествана концентрация, която не показва неблагоприятни ефекти. За домашни птици е изведен NOAEL от 5 mg DON/kg фураж за пилета бройлери и кокошки носачки и NOAEL от 7 mg DON/kg за патици и пуйки. Европейската комисия е поискала от ЕОБХ да прегледа информацията относно токсичността на DON за коне и птици и да преразгледа, ако е необходимо установените референтни точки (RPs).

  1. Въведение
    • Химичен състав и произход

Деоксиниваленол (DON), 3-ацетил деоксиниваленол (3-Ac-DON) и 15-ацетил деоксиниваленол (15-AcDON) са микотоксини, принадлежащи към групата на трихотецените, които се получават от видовете Fusarium. DON е сравнително термостабилно вещество, разтворимо във вода и в някои полярни разтворители (напр. метанол, ацетонитрил и етилацетат).

1.2.Предходни оценки на риска за здравето на животните

През 2004 г. Панелът CONTAM на ЕОБХ публикува научно становище[1] относно наличието на деоксиниваленол (DON) като нежелано вещество във фуражите за животни. Прасетата са идентифицирани като най-чувствителни видове животни по отношение на неговите неблагоприятни ефекти. Въпреки това Панелът CONTAM заключава, че поради непълни данни за експозицията чрез фуражите, не могат да се определят безопасни нива на прием за прасета или други животни. Становището завършва с коментар, който определя преминаването на DON и неговите метаболити в годни за консумация тъкани, мляко и яйца като много слабо и по този начин не допринася значително за изясняване на експозицията при хора.

През 2013 г. ЕОБХ публикува научно становище[2] за появата и експозицията на DON в храни и фуражи. Относно експозицията на животни, домашните птици са определени като най-изложената на експозиция група животни, следвани от прасета, домашни любимци и риба. В становището си ЕОБХ препоръчва бъдещо хармонизиране на стратегията за мониторинг на DON в цяла Европа и подобряване докладването на данни.

През 2017 г. Панелът CONTAM на ЕОБХ е изготвил научно становище[3] относно рисковете за здравето на хората и животните, свързани с наличието на DON и неговите ацетилирани и модифицирани форми в храни и фуражи. Панелът CONTAM прави заключение, че въз основа на изчислените средни хранителни концентрации на DON, 3-Ac-DON, 15-Ac-DON и DON-3-глюкозид (сумарно) във фуражите, не се очакват неблагоприятни ефекти при преживните животни, домашни птици, зайци, кучета и котки, повечето видове риби, отглеждани в стопанства, и коне. При високи концентрации в храната е установен потенциален риск от хронични неблагоприятни ефекти при прасета и риби и риск от остри неблагоприятни ефекти при котки и норки, отглеждани във ферми.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] EFSA (European Food Safety Authority), 2004. Opinion of the Scientific Panel on contaminants in the Food Chain of the European Food Safety Authority (EFSA) on a request from the Commission related to deoxynivalenol as undesirable substance in animal feed. EFSA Journal 2004;2(6):73, 42 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2004. 73
[2] EFSA (European Food Safety Authority), 2013. Deoxynivalenol in food and feed: occurrence and exposure. EFSA Journal 2013;11(10):3379, 56 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3379
[3] EFSA CONTAM Panel (EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain), Knutsen HK, Alexander J, Barregard L, Bignami M, Bruschweiler B, Ceccatelli S, Cottrill B, Dinovi M, Grasl-Kraupp B, Hogstrand C, Hoogenboom LR, Nebbia CS, Oswald IP, Petersen A, Rose M, Roudot A-C, Schwerdtle T, Vleminckx C, Vollmer G, Wallace H, De Saeger S, Eriksen GS, Farmer P, Fremy J-M, Gong YY, Meyer K, Naegeli H, Parent-Massin D, Rietjens I, van Egmond H, Altieri A, Eskola M, Gergelova P, Ramos Bordajandi L, Benkova B, Dorr B, Gkrillas A, Gustavsson N, van Manen M and Edler L, 2017a. Scientific Opinion on the risks to human and animal health related to the presence of deoxynivalenol and its acetylated and modified forms in food and feed. EFSA Journal 2017;15 (9):4718, 345 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4718