Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: НАУЧЕН ОБЗОР: Оценка на риска за здравето на животни и хора от алтернативни източници на протеини от насекоми, влагани във фуражи
Продоволствената сигурност е глобално предизвикателство, поради нарастващото население и засилващата се конкуренция за недостатъчни ресурси. Прогнозите са, че потреблението и търсенето на месо ще нарасне със 72% между 2000 и 2030 г., а до 2030 г. ще има недостиг на около 60 млн. тона протеини, за да се отговори на очакваното търсене. Производството на фуражи за животни все повече се съревновава за суровини (земя, вода и торове) с производството на храни и/или горива за хората, което допринася за увеличаване на натиска върху околната среда (водоснабдяване, обезлесяване, намаляване на обработваемата земя). Научните изследвания подчертават ключови факти и твърдения, свързани с редица полезни качества и характеристики на насекомите, които ги правят подходящ източник на протеин за продуктивни животни (отглеждани за производство на храни). Потребителите на продукти от животински произход със сигурност имат своите опасения и не са наясно с възможностите, които предоставят насекомите като фураж. Затова, е необходимо да се предостави изчерпателна информация, която да обхване ползите и рисковете при изхранването на селскостопански животни с фуражи от насекоми.
В Европейския съюз (ЕС) са одобрени за влагане във фураж 8 вида насекоми: черна муха войник (Hermetia illucens), къщна (домашна) муха (Musca domestica), жълт брашнен бръмбар (Tenebrio molitor), и малък мрачник (Alphitobius diaperinus), домашен щурец (Acheta domesticus), индийски щурец (Gryllodes sigillatus), бананов щурец (Gryllus assimilis) и копринени буби (Bombyx mori).
Food security is a global challenge due to a growing population and increasing competition for scarce resources. Meat consumption is projected to increase by 72% between 2000 and 2030, and by 2030 there will be a shortfall of 60 million tons of protein to meet the expected demand. The production of feed is increasingly competing for raw materials (land, water and fertilizers) with the production of food and/or fuel, which is adding to the pressure on the environment (water supply, deforestation, reduction of arable land). Scientific research highlights key facts and claims related to a number of beneficial qualities and characteristics of insects, that make them a suitable source of protein for food-producing animals. Consumers of animal products certainly have their concerns and are not fully aware of the opportunities that insects provide as feed. Therefore, it is necessary to provide comprehensive information covering the benefits and risks of insect feed for farm animals.
In the European Union, 8 insect species are approved for use in feed: black soldier fly (Hermetia illucens), house fly (Musca domestica), yellow mealworm (Tenebrio molitor), and small mealworm or darkling beetle (Alphitobius diaperinus), house cricket (Acheta domesticus), Indian cricket (Gryllodes sigillatus), banana cricket (Gryllus assimilis) and silkworm (Bombyx mori).