Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ОБЗОР: Въвеждане на рециклирани хранителни остатъци във фуражи

  1. Резюме

 

            Всяка година в световен мащаб се разхищават и изхвърлят големи количества храна. Храната, която е произведена, но не се консумира, изисква огромни ресурси за отглеждане, прибиране, транспортиране, охлаждане, готвене или обработка, дори когато се изхвърля. Това е твърде неразумен начин за управление на веригата за доставка на храни и има огромно въздействие върху климата и природните ресурси, икономиката и води до продоволствена несигурност. Начинът за справяне с продоволствената несигурност и насърчаване на устойчивото земеделие може да бъде подпомогнат чрез кръговата продоволствена система. Тя включва опазване на природните ресурси, насърчаване на регенеративни практики (възстановителни), предотвратяване на загубите на храна, стимулиране повторната употреба и рециклирането на неизбежните загуби или отпадъци по начин, който добавя възможно най-висока стойност към тях.

В днешно време селското стопанство се сблъсква с широк спектър от сложни предизвикателства. Животновъдството е обект на значително внимание във връзка със степента, в която производството на животински фуражи се конкурира за земя и други ресурси с производството на храна за хората. При кръговата продоволствена система се предоставя възможност на селскостопанските животни да не консумират биомаса, годна за консумация от хората (напр. зърнени култури), а основно да преобразуват загубите на храна и хранителните остатъци. По този начин ще бъде намалена до голяма степен конкуренцията за земя между храните и фуражите.

            Употребата на рециклирани хранителни остатъци при храненето на селскостопански животни, води до използване на фуражи, които имат по-малко въздействие върху околната среда в сравнение с тези от конвенционалното животновъдство, намаляват производствените разходи за продукти от животински произход, увеличават продуктивността на животните и имат потенциал да укрепят продоволствената сигурност.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК