Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА:НАУЧНО СТАНОВИЩЕ на ЕОБХ относно безопасността и ефикасността на фуражна добавка, състояща се от L-глутаминова киселина и мононатриев L-глутамат монохидрат

от Corynebacterium glutamicum NITE BP-01681, за всички видове животни

 

 

В отговор на отправено искане от Европейската комисия, Панелът за добавки и продукти или субстанции, използвани при храненето на животни (FEEDAP Панел) е изготвил научно становище относно безопасността и ефикасността на L-глутаминова киселина и мононатриев L-глутамат монохидрат, произведени чрез ферментация с помощта на генетично модифициран щам (ГМ щам) Corynebacterium glutamicum NITE BP-01681. Добавките са предназначени за употреба във фуража и във водата за пиене за всички видове и категории животни като хранителни добавки (аминокиселини) или като сензорни добавки (ароматизиращи вещества). Крайните продукти са свободни от жизнеспособни клетки и ДНК на ГМ щама, от който произхождат. Добавките не пораждат опасения за безопасност по отношение на продуциращия щам. L-глутаминовата киселина и мононатриевият L-глутамат монохидрат, произведени с помощта на C. glutamicum NITE BP-01681 се считат за безопасни за целевите животни, за потребителя и за околната среда. Въпреки това, FEEDAP Панелът е изразил опасения относно употребата във водата за пиене от хигиенни съображения. Добавките не се считат за дразнители на кожата или очите и не са кожен сенсибилизатор, но представляват риск при вдишване. FEEDAP Панелът заключава, че добавките са ефикасни като хранителни добавки и като ароматизиращи вещества.

 

Въведение

Европейската комисия е получила заявление от фирма Ajinomoto Animal Nutrition Europe METEX NOOVISTAGO за разрешаване на продукта  L -глутаминова киселина и нейната мононатриева сол, получени от Corynebacterium glutamicum NITE BP-01681, за употреба като хранителни добавки за всички видове животни (категория: хранителни добавки; функционална група: аминокиселини, техните соли и аналози; и категория: сензорни добавки; функционална група: ароматизиращи вещества).

 L-глутаминовата киселина и мононатриевият L-глутамат монохидрат (минимум 98% сухо вещество), произведени чрез ферментация от генетично модифициран щам C. glutamicum, NITE BP-01681, не са били разрешени в Европейския съюз (ЕС).

 

Целият материал можете да прочетете ТУК