Биологични опасности

Начало

Д-Р ДОРА ПЕТЛОВА: Информация за листериоза причинена от трайно присъствие на Listeria monocytogenes 4b ST6 в производствен обект за сирене в Швейцария

В началото на 2021 г.,  в списание Emerging Infectious Diseases, екип от учени от Швейцария публикува проучване, свързано с взрив от листериоза при хората в цялата страна [1].  Взривът от това хранително заболяване е проследен до трайно замърсяване на работната среда в предприятие за производство на сирене, с Listeria monocytogenes серотип 4b, севенция 6, клъстер 7488.  Използван е пълен геномен секвентен анализ (WGS), за да се сравнят клиничните изолати, с тези на пробата от сирене и с големия брой проби от производствената среда.

           

Едно от основните заключения  на авторите е, че този взрив от хранително заболяване разкрива риска от повторно замърсяване на сирене от пастьоризирано мляко по време на производството и подчертава необходимостта от текущо вземане на проби от продуктите, производственото оборудване и производствената среда. 

 

Експертите от три компетентни структури в Швейцария[2] отправят препоръка към бизнес операторите с храни, относно текущия контрол на качеството и възможността за намаляване на  риска от листериоза.  

 

В своята работа авторите посочват, че листериозата е заболяване с възможен летален изход, а възрастните хора, бременните жени и имунокомпрометираните лица са изложени на особено висок риск. Храните, по-специално готовите за консумация храни, включително месото, рибата, млечните продукти, плодовете и зеленчуците, представляват основен преносител за възникване на отделни случаи и взривове от листериоза.

Причинителят Listeria monocytogenes серотип 4b, секвенция 6 (ST6) се появява от 1990 г. насам като силно заразен щам, който се свързва с особено тежко протичане на болестта при пациенти с менингит (причинен от Listeria), и според експертите представлява особена заплаха за здравето на потребителите.  

Този патоген (L. monocytogenes ST6) все по-често се свързва с огнища от хранителни заболявания, включително огнище, свързано със замразени зеленчуци в 5 държави в Европа през 2015–2018 г., огнище, свързано със замърсени месни пастети в Швейцария през 2016 г., и най-голямото огнище на листериоза в световен мащаб, което възникна в Южна Африка през 2017–2018 г. Съвсем наскоро, в Германия, беше съобщено за най-голямото огнище на листериоза в Европа през последните 25 години, което e проследено до кръвни колбаси, замърсени с L. monocytogenes ST6, принадлежаща към определен щам, посочен като Epsilon 1а.

Експертите отбелязват, че листериозата при хората е болест, която подлежи на задължително докладване в Швейцария. Всички случаи на листериоза, потвърдени от култура или чрез полимеразна верижна реакция (PCR) се докладват на Швейцарската федерална служба за обществено здраве (Swiss Federal Office of Public Health - SFOPH). Диагностичните лаборатории и регионалните (кантонални) лаборатории изпращат изолатите до Швейцарския национален референтен център за ентеропатогенни бактерии и листерии (Swiss National Reference Centre for Enteropathogenic Bacteria and Listeria ) за характеризиране на щама, осигурявайки по този начин ранно разпознаване на клъстери от листерия сред хранителни изолати или случаи при хора. В настоящото проучване учените съобщават за огнище на листериоза в Швейцария, свързано със сирене, замърсено с L. monocytogenes 4b ST6.

 

[1] Nüesch-Inderbinen M, Bloemberg GV, Müller A, et al. Listeriosis Caused by Persistence of Listeria monocytogenes Serotype 4b Sequence Type 6 in Cheese Production Environment. Emerging Infectious Diseases. 2021; 27(1):284-288. doi:10.3201/eid2701.203266.

 

[2] Institute for Food Safety and Hygiene, Zurich, Switzerland (M. Nüesch-Inderbinen, M.J.A. Stevens, N. Cernela, R. Stephan); National Reference Centre for Enteropathogenic Bacteria and Listeria, Zurich (G.V. Bloemberg, A. Müller); Kantonales Laboratorium der Urkantone, Brunnen, Switzerland (B. Kollöffel)

 

Целият материал можете да прочетете ТУК