Биологични опасности

Начало

Д-Р ДОРА ПЕТЛОВА: НАУЧНА ИНФОРМАЦИЯ: взрив от Салмонелоза засегнал няколко държави вероятно свързан с шоколадови продукти

   

Източник:БАБХ

 

Съгласно информация публикувана на 06.04.2022 г., на официалната страница на Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ)[1], ЕОБХ и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), разследват взрив от хранително заболяване от Салмонелоза, засегнал няколко държави и вероятно свързан с шоколадови продукти.

 

В информацията се посочва, че в седем държави от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП) и Обединеното кралство (UK) бързо се разпространява взрив, причинен от монофазна Salmonella Typhimurium. Към 5 април 2022 г. , са съобщени 134 случая, главно сред деца на възраст под 10 години. Първият случай е установен в Обединеното кралство на 7 януари 2022 г. От 17 февруари 2022 г. до момента, са установени случаи и в други части на Европа.

Целият материал можете да прочетете ТУК

[1] https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-and-ecdc-investigate-multi-country-salmonella-outbreak-linked-chocolate-products