Д-Р ИРЕНА БОГОЕВА: Доклад относно пестицидните остатъци в храните в Eвропейския съюз за 2020 год.
Резюме
В съответствие със законодателството на Европейския съюз (ЕС), (Член 32 на Регламент (EО) No 396/2005[1]), Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) предоставя годишен доклад, който изследва нивото на пестицидни остатъци в храни на европейския пазар. Този доклад е базиран върху данни от официалните национални контролни дейности, провеждани от държавите членки (ДЧ) на ЕС, Исландия и Норвегия и включва подмножество от данни от Координираната контролна програма на ЕС, която използва стратегия за пробовземане на случаен принцип. Препоръките са направени за да се увеличи ефективността на европейските контролни системи, като по този начин продължава да гарантира високо ниво на защита на потребителите в целия ЕС.
Регламент (EО) No 396/2005 налага задължението на държавите-членки да извършват контрол за да гарантират, че храните, пуснати на пазара, са в съответствие със законовите ограничения. Този регламент установява както програми на ЕС, така и национални контролни програми: Координираната контролна програма на ЕС и Националните контролни програми. Съгласно Член 31 от Регламент (EО) No 396/2005, от ДЧ се изисква да споделят резултатите от официалния контрол и друга подходяща информация с Европейската комисия, EFSA и други ДЧ до 31 август всяка година.
Докладът на ЕС относно наличието на пестицидни остатъци в храните за 2020 г. представя преглед на дейностите на официалния контрол върху пестицидните остатъци, проведен от ДЧ на ЕС, Исландия и Норвегия. Той обобщава резултатите от Координираната контролна програма на ЕС (EU-coordinated multiannual control programme - EU MACP) и националните контролни програми (MANCP). Докладът също включва изводите от оценката на риска за двете програми. Заключенията и препоръките, получени от резултатите, остават в рамките на този доклад, давайки на управляващите риска инструмент за проектиране на бъдещи програми за мониторинг и вземане на подходящи решения за това, кои пестициди и хранителни продукти трябва да бъдат целеви.