Продукти за растителна защита и техните остатъци

Начало

Д-Р ИРЕНА БОГОЕВА: ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО: Ефект на пестицидите върху човешкото здраве и храната

Пестицидите се използват за борба с вредителите и употребата им ще продължи и в бъдеще заради продоволствената сигурност и контрола на векторите на заболявания. Те са полезни средства за употреба в съвременните земеделски техники и за подобряване на производството на култури Но, повечето пестициди са потенциално токсични за хората, което води до тежки последици за здравето. Експозицията на пестициди е свързана с много човешки заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, амиотрофична латерална склероза, астма, бронхит, безплодие, вродени дефекти, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм, диабет и затлъстяване, респираторни заболявания, заболявания на органи и системи. Хората, които са изложени на въздействието на пестициди, са изложени на по-голям риск от развитие на различни видове рак, включително неходжкинов лимфом, левкемия, мозъчни тумори и рак на гърдата, простатата, белия дроб, стомаха, дебелото черво, черния дроб и пикочния мехур[1].

В публикация на Vinay Mohan Pathak, Vijay K. Verma et. al., от 2022 г. са разгледани някои от най-често причиняваните здравословни проблеми от пестициди. Пестицидите могат да имитират или антагонизират естествените хормони, като по този начин нарушават хормоналната хомеостаза, намаляват имунитета, причиняват рак и други проблеми, свързани с възпроизводството.

Човешкият организъм е изложен на въздействието на пестициди пряко или косвено. При използването на пестициди върху културите, хората влизат в пряк контакт с тях и те действат върху кожата, очите, устата и дихателните пътища и предизвикват остри реакции като главоболие, дразнене, повръщане, кихане и обриви по кожата, се съобщава в проучването. Тежестта на въздействието на тези пестициди върху хората зависи от времето на експозиция и концентрацията на веществото. Обикновено пестицидите се освобождават от организма под формата на екскреция (с урината, жлъчката и задстомашната жлеза). Консумацията на зеленчуци и плодове, които са отгледани в замърсена с пестициди почва и вода, увеличава концентрацията на токсини в органите на тялото и причинява хронични заболявания като невротоксичност, рак, некроза, астма, репродуктивни нарушения, сърдечни заболявания, диабет и др. Редица болести се свързват с въздействието на различни пестициди: болест на Паркинсон, някои видове рак, най-вече рак на гърдата, намаляване на плодовитостта и предизвикване на аномалии в гениталния тракт при мъжете и жените, чрез нарушаване действието на ендокринните хормони, увеличен риск от коронарна болест на сърцето и пр. Проблемите при заболяване от рак се причиняват от различни пестициди, но най-често срещаният рак, този на гърдата, се свързва с органофосфорните пестициди.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Pesticides and Human Health. 2020
https://www.intechopen.com/chapters/73921