Продукти за растителна защита и техните остатъци

Начало

Д-Р ИРЕНА БОГОЕВА: ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО: наличие на пестициди в околната среда и пренос към биологично произведени храни. Осигуряване качеството на биологичните храни

Според дефиницията на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) „Биологичното земеделие е цялостна система за управление на производството, която насърчава и подобрява здравето на агроекосистемата, включително биоразнообразието, биологичните цикли и биологичната активност на почвата. То набляга на използването на управленски практики за сметка на използването на суровини извън стопанството като се отчита, че регионалните условия изискват адаптирани системи, на местно ниво. Това се постига чрез използване, където е възможно, на агрономически, биологични и механични методи, за разлика от използването на синтетични материали, за изпълнение на всяка специфична функция в системата“[1].

Обзорен литературен анализ от 2022 г. на авторите Mirjam Schleiffer и Bernhard Speiser, ни запознава с пътищата на замърсяване на биологично произведени продукти с химически пестициди и последиците за биологичното производство. В публикацията се казва, че „Биологичното производство е цялостна система за управление на стопанствата и производството на храни, която съчетава най-добрите екологични практики, високо ниво на биоразнообразие, опазване на природните ресурси и прилагане на високи стандарти за хуманно отношение към животните" (Европейски парламент, 2018 г.[2]).

Правилата за биологично производство обхващат широк кръг от теми като растениевъдство, животновъдство, преработка на храни, управление на почвите и опазване на биологичното разнообразие, се казва в публикацията. Един от аспектите на този набор от правила е, че използването на синтетични пестициди не е разрешено в биологичното производство. В съответствие с очакванията на потребителите, секторът на биологичното производство се стреми да сведе до минимум замърсяването на биологичните продукти с такива вещества. Следи от синтетични пестициди обаче редовно се откриват в биологични храни в Европа и за европейския пазар, като проучване на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) е показало, че 6% от биологично произведените продукти съдържат остатъци от пестициди (EFSA, 2018 г.[3]).

         Наличието на остатъци от синтетични пестициди в биологични продукти е в контраст с очакванията на консуматорите. Техният основен мотив за закупуване на биологично произведени храни е избягването на пестицидни остатъци в тях. Този мотив на консуматорите е породен от нарастващата загриженост по отношение на негативните здравни ефекти от пестицидните остатъци, изтъкват авторите. Европейското законодателство е дефинирало максимални нива на остатъци (maximum residue levels – MRLs) за всяка комбинация от пестицид и хранителен продукт (Регламент ЕО 396/2005[4]). Храни, съдържащи остатъци от пестициди над MRL, не трябва да бъдат разпространявани на пазара, а храни, съдържащи остатъци под MRL, се считат за безопасни. Но по отношение на биологичните продукти, ако те съдържат остатъци под MRL, това е повод за загриженост, тъй като те не трябва да бъдат намирани в биологичната продукция.

         Пестицидните остатъци в биологично произведени храни могат да бъдат от различен произход. Важни пътища на замърсяване са: неразрешено приложение на продукти за растителна защита; конвенционални продукти, предлагани на пазара като биологични; кръстосано замърсяване с третирани продукти в транспортни, складови или преработвателни съоръжения; дрифт на пръскачката и замърсена почва. Не всички от тези пътища на замърсяване могат да бъдат избегнати от биологичните производители. Особено замърсяването от околната среда или в търговските обекти може да бъде трудно за избягване. Според органите за контрол на биологичното производство, най-често установяваните причини за остатъци от пестициди в биологични продукти са: замърсяване от околната среда - общо 43% от всички разследвани случаи; 18% се дължат на дрифт, 8% на „замърсяване“ (прехвърляне на пестициди към биологични култури в полето от замърсена почва или вода); и 17% на „замърсяване“ (прехвърляне на пестициди след прибиране на реколтата към биологични храни от замърсено оборудване или инсталации; може да се избегне с подходящи превантивни мерки), се съобщава в публикацията.

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] https://www.fao.org/organicag/oa-faq/oa-faq1/en/
[2]European Parliament, 2018 The EU's Organic Food Market: Facts and Rules (Infographic) (2018) https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20180404STO00909/the-eu-s-organic-food-market-facts-and-rules-infographic, Accessed 16th Jun 2022
[3] European Food Safety Authority, 2018 Monitoring data on pesticide residues in food: results on organic versus conventionally produced food EFSA Supporting Publications, 15 (4) (2018), p. 1397E, 0.2903/sp.efsa.2018.EN-1397
[4] Регламент (ЕО) № 396/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 23 февруари 2005 година относно максимално допустимите граници на остатъчни вещества от пестициди във и върху храни или фуражи от растителен или животински произход и за изменение на Директива 91/414/ЕИО на Съвета