Продукти за растителна защита и техните остатъци

Начало

Д-Р ИРЕНА БОГОЕВА: ОБЗОР: Пестициди в храната - токсичност и здравни рискове. Регулиране на пестицидите

 

Резюме

Пестицидите са вещества или смес от вещества, предназначени за предотвратяване, унищожаване, отблъскване или смекчаване действието на даден вредител. Тяхната неправилна употреба носи рискове за хората и околната среда. Неспазването на определените срокове и дози на третиране може да доведе до наднормени количества на остатъци от пестициди в хранителната продукция. Храната е основният източник на директна консумация на токсични вещества от хората. Нежеланото присъствие на тези вещества в продуктите води до редица негативни здравни ефекти, като най-уязвими са бебетата и малките деца.

Замърсяването с пестициди е огромен проблем по отношение безопасността на храните. Затова оценката на риска за потребителите, свързан с консумацията на продукти, съдържащи остатъци от активни вещества е ключов етап при регистрацията на пестициди и при официалния контрол на храните. Биологичното земеделие спомага за поддържането на оптимален здравен статус и намалява риска от развитие на хронични заболявания, вследствие наличието на остатъци от пестициди в продуктите.

Световната здравна организация препоръчва да се намали употребата на пестициди и те да се прилагат, когато е наистина необходимо; да се търсят начини за решаване на проблемите чрез нехимично управление на вредителите; ако се използват продукти за растителна защита, те да бъдат с възможно най-нисък риск за човешкото здраве и околната среда. Необходимо е разработването на екологични алтернативи на пестицидите и техники за интегрирано управление на вредителите, за трайното намаляване на въздействието им.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК