Продукти за растителна защита и техните остатъци

Начало

Д-Р ИРЕНА БОГОЕВА: Проучване на различните области на оценяване в процеса на оценка на риска от пестициди

Фокус върху пестицидите на базата на микроорганизми

 

 През 2020 г. наскоро приетата стратегия "От фермата до трапезата" и стратегията за биоразнообразието до 2030 г. - два важни плана за действие на Европейската зелена сделка - призоваха за 50 % намаляване на употребата и риска от химически и някои по-опасни пестициди.

 

Както химическите, така и микробните активни вещества могат да бъдат разрешени като пестициди в ЕС. Независимо от вида на активното вещество, пускането на пазара на продукти за растителна защита (ПРЗ) трябва да е в съответствие с Регламент (ЕО) № 1107/2009[1], който дефинира микроорганизмите като „всяка микробиологична единица, включително нисши гъби и вируси, клетъчни или не- клетъчни, способни на репликация или пренасяне на генетичен материал“. Въпреки, че споделят една и съща правна рамка, химикалите и микроорганизмите, използвани като пестициди, имат различни профили по отношение на риска, главно защото веднъж пуснати в околната среда, микроорганизмите могат да произвеждат и отделят токсични метаболити, да се размножават, разпространяват и евентуално генетично адаптират или прехвърлят гени за антимикробна резистентност към други микроорганизми. Следователно, процесът на оценка на риска трябва да се приспособи към спецификите, произтичащи от химичното или микробното естество на активното вещество.

Основната цел на Европейската стипендиатска програма по оценка на риска за храни (EU-FORA) е да позволи на професионалистите в ранен и средносрочен професионален план от страните в Европейския съюз (ЕС) и EFTA (European Free Trade Association - Европейска асоциация за свободна търговия) да разширят знанията си и да придобият практически опит в оценката на риска за безопасността на храните. Проучването е извършено от стипендиант по тази програма в испанския Национален институт за изследвания и технологии в селското стопанство и храните (INIA – Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria), в отдела по продукти за растителна защита. Това звено действа в Испания като независима институция за оценка, упълномощена от испанското Министерство на земеделието, рибарството и храните, да извършва оценка на риска от пестициди в следните области: идентичност и физико-химични свойства, аналитични методи, ефикасност, метаболизъм и остатъци, съдба и поведение в околната среда и екотоксикология; тоест, всички аспекти на оценката на риска от пестициди, с изключение на човешката токсикология, чиято оценка се извършва от испанското Министерство на здравеопазването, потребителските въпроси и социалните грижи.

Това проучване се фокусира върху оценката на риска от микроорганизми, използвани като пестициди, особено върху критериите за нисък риск, свързани с антимикробната резистентност и оценката на риска от вторичните метаболити. Стипендиантът, участвал в проучването, също така изследва използването на микроорганизми в технологиите за интегрирано управление на вредителите (Integrated pest management - IPM).

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент (ЕО) № 1107/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 година относно пускането на пазара на продукти за растителна защита и за отмяна на директиви 79/117/ЕИО и 91/414/ЕИО на Съвета, OB L 309, 24.11.2009г., стр. 1-50