Д-Р КОЙЧО КОЕВ и Д-Р МАДЛЕН ВАСИЛЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Как дезинфекцията на ремаркето може да помогне за предотвратяване на разпространението на болести по свинете
Има много начини за дезинфекция на ремарке след измиване. Снимка: Herbert Wiggerman
Биосигурността се превърна в съществена част от съвременното управление на фермите с цел намаляване на излагането на животните на болести както в рамките на фермите, така и между тях. Биологичната сигурност в ремаркетата за транспортиране на свине е от значение за разпространението на патогенни причинители между свинефермите и като такива те изискват интензивно почистване и дезинфекция между товарите.
По цял свят учените усилено проучват ролята на правилната дезинфекция на ремаркета за спиране на разпространението на много сериозни болести по свинете.
Има много начини за извършване на дезинфекция на ремарке след измиване – химически спрейове, ултразвук, електричество (електрически импулси при определени напрежения), плазма, лазери, мокра топлина/пара или „изпичане“ на ремаркетата за превоз на свине в затворен отсек за камиони при относително високи температури за определен период от време.
Термичната обработка (изпичане) на транспортни ремаркета е сравнително нов метод, който се въвежда от транспортните компании за минимизиране на разпространението на причинители на заболявания по свинете след няколко огнища на епидемична диария по свинете (PEDV) в източна Канада. Топлинната обработка също води до по-бързо време за изпълнение, както и до по-малък риск за персонала в сравнение с фумигацията на ремаркета с формалдехид или глутаралдехид. Термоподпомогнато изсушаване и обеззаразяване (TADD) е един от начините за контролиране на разпространението на PEDV и други причинители на заболявания по свинете в транспортните ремаркета.
Изследване на изискванията за унищожаване на патогени
Преди няколко години учени, включително д-р Терънс Фонстад, професор в университета в Саскачеван, Канада подкрепиха подобни новаторски изследвания. Екипът от учени изследва в лабораторни условия какви температура и продължителност са необходими за унищожаване на причинители на заболявания по свинете чрез метода на печене.
РЕЗЮМЕ
Цел: Целта е да се намерят оптималното време и температура, необходими за нагряване до инактивиране на причинители на заболявания по свинете, които предизвикват голяма загриженост за производителите, в лабораторни условия, за да бъдат екстраполирани след това към транспортните ремаркета в практиката.
Методи: Използвайки стандартни микробиологични техники за растеж и пречистване, са произведени и тествани 5 бактериални и 5 вирусни често срещани причинителя, важни за здравето на свинете:
1. вируса на епидемичната диария по свинете – PEDV
2. вируса на свинския респираторен и репродуктивен синдром – PRRSV
3. вируса на инфлуенцата по свинете – SIV
4. вируса на трансмисивния гастроентерит по свинете – TGEV
5. свинския ротавирус
6. Streptococcus suis
7. Salmonella Typhimurium
8. Escherichia coli
9. Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) и
10. Brachyspira hampsonii.
Топлинното инактивиране на тези причинители е тествано в лаборатория с помощта на няколко времеви и температурни комбинации. Добавен е и фецес, за да се тества ефекта на биологичния материал върху времето и температурите, необходими за инактивиране на изследваните вируси и бактерии.
Резултати: Инактивирането е пълно за изследваните вируси и бактерии при нагряване до 75° C за 15 минути. Наличието на фецес доведе до увеличаване на времето и температурата, необходими за инактивиране на изследваните вируси и бактерии.