Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

Д-Р КОЙЧО КОЕВ и Д-Р МАДЛЕН ВАСИЛЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Намаляване на риска от вируса на африканската чума по свинете във фуража

 

Центърът за оценка на риска по хранителната верига представя една статия на учен от Колежа по ветеринарна медицина в Държавния университет в Канзас, САЩ. Статията прави преглед на фуражите и фуражните съставки като потенциални пътища за въвеждане и предаване на трансгранични заразни болести по свинете и възможностите за намаляване на този риск чрез различни обработки. Смятайки, че ще бъде от полза, като обзор на събраните до момента знания за фуражите и преноса чрез тях на АЧС, я представяме на вниманието на българските ветеринарни специалисти.

 

 

Обобщение: Африканската чума по свинете (АЧС) е най-значимата заплаха за свинете в световен мащаб и неотдавнашното ѝ навлизане в преди това свободни от болестта страни повиши риска от разпространение на болестта. Без ефективна ваксина или лечение, основната цел на страните, свободни от болестта, е да предотвратят инфекцията с вируса на африканската чума по свинете при свинете (ASFV).

Значителни количества фуражни съставки, използвани в диетата на свинете, се търгуват по целия свят и могат да бъдат внесени от страни с АЧС. Ако фуражните съставки са замърсени с вируса, те могат да служат като потенциални пътища за въвеждане и предаване на вируса на африканската чума по свинете. Този преглед предоставя информация за риска от вируса на африканската чума по свинете във фуражите и стратегиите за смекчаване на риска, които могат да помогнат за защита на глобалната популация от свине от въвеждане и разпространение на ASFV чрез фуража.

След навлизането през 2013 г. на вируса на епидемична диария по свинете в Съединените американски щати (САЩ), фуражите и фуражните съставки са признати за потенциални пътища за въвеждане и предаване на трансгранични заразни болести по свинете. Фуражните съставки за диетата на свинете са стоки, търгувани по целия свят и САЩ внасят хиляди метрични тонове фуражни съставки всяка година от страни с циркулиращи трансгранични болести по животните. Лабораторните изследвания характеризират стабилността на ASFV в съставките на фуражите, от трансокеанския превоз, предаването на ASFV чрез естествената консумация на растителни фуражи и смекчаващия потенциал на някои фуражни добавки за инактивиране на ASFV във фуража. Този преглед описва настоящите познания за фуража като риск за вируси по свинете и възможностите за смекчаване на риска за защита на производството на свинско месо в САЩ и световната популация от свине от АЧС и други трансгранични заразни болести по животните.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК