Д-Р МАРИНА ЗАГОРОВА: НАУЧНО СТАНОВИЩЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ОРГАН ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ – EFSA БЕЗОПАСНОСТ И ЕФИКАСНОСТ НА ВОДЕН ЕКСТРАКТ ОТ Citrus limon (l.) Osbeck ПРИ ВЛАГАНЕ ВЪВ ФУРАЖИ ПРИ ВСИЧКИ
РЕЗЮМЕ
След искане от Европейската комисия, Панелът по добавки и продукти или вещества, влагани във фуражи (FEEDAP) е представил научно становище за безопасност и ефикасност на воден екстракт от Citrus limon (L.) Osbeck (екстракт от лимон), при употреба като сензорна добавка за всички видове животни.
Панелът FEEDAP е направил заключение, че оценяваната добавка е безопасна за прицелни животни при максимално предложеното от заявителя ниво от 1 000 mg/kg пълноценен фураж и 250 mg/kg при влагане във водата за пиене на животните.
Не са идентифицирани рискове за консуматорите след употреба на екстракт от лимон, когато е вложен при най-високото предложено ниво във фураж. Добавката следва да се приема като дразнеща кожата и очите, и с потенциално корозивно действие. Няма очакване екстрактът да представлява риск за околната среда при предложените условия за употреба. Екстрактът от лимон е разрешен като овкусител в храни. Тъй като употребата му във фуражи е еквивалентна по същество с тази в храни, не се е наложило допълнително доказване на ефикасност.