Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

Д-Р МИЛЕНА ПАВЛОВА: НАУЧЕН ОБЗОР Анализ на тенденции и източници на зоонози, заразни агенти, причиняващи зоонози, антимикробна резистентност и огнища, предавани чрез храна

Годишен доклад на ЕОБХ и ECDC съобразно подхода „Едно здраве“ за 2022 г. относно зоонозите и анализ за България

РЕЗЮМЕ

В настоящия доклад на Европейския орган за безопасност на храните и Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията са представени резултатите от дейностите по наблюдение и надзор на зоонозите, извършени през 2022 г. в 27 държави членки (ДЧ), Обединеното кралство (Северна Ирландия) и 11 държави извън ЕС. Предоставят се основни статистически данни за зоонозите и агентите, причиняващи зоонози, при хората, храните, животните и фуражите. През 2022 г. първата и втората най-често съобщавани зоонози при хората са кампилобактериоза и салмонелоза. Броят на случаите на кампилобактериоза и салмонелоза остана стабилен в сравнение с 2021 г. Пробите за салмонела от кланични трупове на различни животински видове и пробите за количествено определяне на Campylobacter от кланични трупове на бройлери са били по-често положителни, когато са били извършвани тестове от компетентните органи, отколкото когато са тествани проби за собствени проверки. Йерсиниозата е третата най-често съобщавана зооноза при хора, следвана от шига токсин продуцираща Escherichia coli (STEC) и Listeria monocytogenes инфекции. L. monocytogenes и инфекциите с вируса на Западен Нил са най-тежките зоонозни заболявания, с най-много хоспитализации и най-висок процент на смъртни случаи. През 2022 г. докладването показа увеличение с повече от 600%в сравнение с 2021 г. при придобитите на местно равнище случаи на заразяване с човешки западнонилски вирус, което е заболяване, пренасяно от комари. В ЕС броят на докладваните огнища и случаи на хранителни заболявания, хоспитализации и смъртни случаи е по-висок през 2022 г., отколкото през 2021 г. Броят на смъртните случаи от епидемии е най-високият, докладван някога в ЕС през последните 10 години, главно причинени от L. monocytogenes и в по-малка степен от Salmonella. Salmonella, и по-специално S. Enteritidis, остава най-често съобщаваният причинител на огнища, предавани чрез храната. Норовирусът (и друг калицивирус) е агентът, свързан с най-голям брой случаи при хора.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК