Д-Р ТАТЯНА ИВАНОВА: Анализ на данните, получени от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи, касаещи наличието на микотоксини за периода 01 януари – 31 март 2025 г
Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е създадена от Европейската комисия (ЕК) и представлява мрежа от звена за контакт в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и трети държави, за бърз обмен на информация в случаите, когато храни и фуражи представляват пряк или косвен риск за здравето на хората, животните и околната среда.
Анализът на данните, получени от RASFF по отношение „категория опасност – съдържание на микотоксини“ за периода 01 януари – 31 март 2025 г., показва че от постъпилите общо 1211 бр. нотификации за всички категории опасности в храни и фуражи, 182 бр. (15%) са свързани със съдържание на микотоксини.
Микотоксините са токсични метаболитни продукти на плесенните микроскопични гъби, като основните три рода микроскопични гъби са: Aspergillus, Penicillium и Fusarium. Микотоксините са разпространени широко и повсеместно, като поразяването може да стане на всеки етап на отглеждане, съхранение или по-нататъшна обработка на храни и фуражи, като могат да се прехвърлят и в преработени хранителни продукти. Постъпват в човешкия организъм чрез растителни храни (зърнени продукти, кафе, ядки, подправки, сушени и пресни плодове), както и чрез животински продукти (напр. афлатоксин М1 в мляко и млечни продукти).
Европейското и национално законодателство определят допустими максимални нива микотоксини в храни и фуражи. Така например в Регламент (ЕС) 2023/915[1] е посочено максималното допустимото количество на микотоксини в μg/kg в определени храни.
С Регламент за изпълнение (ЕС) 2024/286[2] са определени изискванията към официалния контрол, както и спешните мерки, уреждащи въвеждането в Съюза на някои стоки (храни и фуражи) от някои трети държави по отношение определени замърсители в т. ч и микотоксини. В европейското законодателство с Директива 2002/32/ЕО[3], а в националното законодателство с Наредба № 10/2009,[4] са регламентирани максимално допустимите концентрации нежелани субстанции и продукти във фуражите (афлатоксин В1).
Съдържанието на микотоксини над максимално допустимите количества крие потенциален риск за здравето на хората и животните, поради което е задължителен елемент на официалния контрол, провеждан от компетентните органи на държавите членки.
Анализът на данните, получени от RASFF, касаещи наличието на микотоксини за периода 01 юли – 30 септември 2024 г., показва че от общия брой нотификации (182 бр.), при 5 бр. нотификации се касае за „фураж“ и останалите 177 бр. или 97% са за „храна“.
От всички нотификации получени от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи за разглеждания период, в 152 бр. нотификации рискът е определен като „сериозен“, 18 бр. нотификации са с „потенциално сериозен риск“ и 12 бр. са с „потенциален риск“.
Разпределението според вида на уведомяването (Фигура 1) е както следва:
- За отхвърляне на границата – 90 бр. (49% от общия брой);
- За информация за насочване на вниманието – 45 бр. (25% от общия брой);
- За предупреждение – 38 бр. (21% от общия брой);
- За информация по отношение на която е необходимо проследяване – 9 бр. (5% от общия брой).
Целият материал можете да прочетете ТУК