Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

Д-Р ТАТЯНА ИВАНОВА: ИНФОРМАЦИЯ: Новости в тенденциите по отношение на култивираното (лабораторно) месо или какво се очаква през 2025 г.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) представя една статия на списание FoodNavigatior по отношение развитието и придвижването към пазара на лабораторното (култивирано) месо.

Изложеното в статията не отразява позицията или гледната точка на ЦОРХВ.

 

  1. Какво се крие зад термина „култивирано (лабораторно) месо“?

Култивираното месо, известно още като месо на клетъчна основа или месо, произведено в лаборатория, е месо, което е добито от животински клетки в лаборатория, вместо от животно, отгледано и заклано във ферма. Процесът включва вземането на малка проба от животински клетки, например мускулни или стволови клетки, и поставянето им в богата на хранителни вещества среда, където клетките да могат да растат и да се размножават. Следва процес, при който клетките се събират и трансформират в различни видове месо, като бургери, наденички и кюфтета. Крайният продукт по същество наподобява (няма кости, мазнини, фасции, кръвоносни съдове, нито структурата на една пържола) конвенционално произведеното месо, но без да е необходимо да се отглеждат и колят животни. Етапите на процеса на производство са посочени на фигурата по-долу:

 

 

Етапи в процеса на производство на култивирано месо

Източник на изображението: https://mindthegraph.com/blog/bg/

 

Целият материал можете да прочетете ТУК