Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-р Бранимир Канакидис: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи(RASFF) за м. Aвгуст 2020г.

 

Общият брой нотификации за месец август 2020 г. е 260. Сигналите в категория храни са най-много – 242, за фуражите – 11, а за материалите в контакт с храни – 7 (фиг.1).

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 92 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Птиче месо и продукти от птиче месо – 16 нотификации: Salmonella в замразена пилешка месна заготовка от Тайланд, в замразени пилешки гърди и пържени пилешки хапки от Обединеното кралство, в замразена пуешка месна заготовка от Германия, в замразени пилешки бутчета от Холандия и замразен пилешки кебап от Белгия; Salmonella enterica ser. Typhimurium в охладени пуешки филета от Франция, в охладени, мариновани пуешки шишчета от Белгия, в замразена цяла патица без вътрешности от Унгария и в охладено пилешко месо от Франция; Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразено месо от пилешки крака от Полша и в замразени пилешки бутчета също от Полша; хранителен взрив придизвикан от Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразени пилешки бутчета от Румъния; Salmonella enterica ser. Enteritidis, Salmonella enterica ser. Newport и Salmonella enterica ser. Virchow в замразени мариновани пилешки филета от Полша; Salmonella enterica ser. Infantis в замразени пилешки обрезки от Испания; следи от лактопротеин в охладено, консервирано пуешко месо за обяд от Унгария и костни фрагменти в замразени пилешки хапки от Белгия.

Месо и месни продукти (различни от птиче месо) – 13 нотификации: шигатоксин продуцираща Escherichia coli в смляно говеждо месо от Белгия, в охладено вакуум пакетирано говеждо месо от Аржентина и в замразен агнешки джолан от Нова Зеландия; Salmonella в сушени свински колбаси от Белгия, в парчета говеждо месо от Холандия и в замразени парчета говеждо месо от Германия; Listeria monocytogenes в пастет от Белгия и в охладена пресована глава също от Белгия; подозрение за наличие на шигатоксин продуцираща Escherichia coli в телешко месо от Белгия; Salmonella enterica ser. Infantis в охладено смляно говеждо месо от Холандия; хранителен взрив по подозрение, че е предизвикан (Salmonellosis) от колбас от Испания; наличие на сулфитен редуктор на Clostridium в консервирани колбаси от Германия и пластмасови фрагменти в замразени пържоли за печене от Обединеното кралство.

Плодове и зеленчуци – 10 нотификации: флоникамид в чушки от Холандия (2); чуждо тяло (плевели, магарешки бодил) в нарязано къдраво зеле от Обединеното кралство; арсен, олово и високи нива на йод във водорасли от Япония; каптан, недеклариран сулфит и наличие на неразрешената субстанция ипродион в сушени стафиди от Южна Африка; стъклени фрагменти в паста от маслини в стъклени буркани от Гърция; недеклариран сулфит във фурми от Индия; кадмий и хлорпрофам в кокосово брашно от САЩ; норовирус в микс от горски плодове от Холандия; етефон в ананас от Камерун.

Целият материал можете да прочетете ТУК