Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-р Бранимир Канакидис: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец септември 2021г.


Общият брой нотификации за месец септември 2021 г. е 386. Сигналите в категория храни са най-много – 331, за фуражите – 24, а за материалите в контакт с храни – 31 (фиг.1).

 


Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 126 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни – 20 нотификации: 2-хлоретанол в хранителни добавки от Обединеното кралство (2), от Холандия и в люспи от псилиум от Германия; етиленов оксид в хранителни добавки от Китай, от Германия, от Швеция, от Франция, от САЩ и с неизвестен произход, в бамбуков екстракт от Индия и в екстракт на прах от растението Garcinia cambodia от Индия; наличие на неразрешената субстанция тетрахидроканабидиол (ТНС) и на неразрешената нова храна канабидиол (CBD) в CBD масло от Италия, Холандия и с неизвестен произход; Salmonella spp. в ашваганда (индийски женшен) на прах от Индия; неразрешено наличие на лекарствени препарати в хранителни добавки от Обединеното кралство; високи нива на олово в каша от бял трън със стриди от Чехия; живак в хранителна добавка от САЩ и неозначен на етикета алерген (ракообразни) в хранителна добавка от Германия.

Птиче месо и продукти от птиче месо – 15 нотификации: Salmonella enterica ser. Enteritidis в охладено пилешко месо от Полша (2) и замразени пилешки филета също от Полша (2); Salmonella enterica ser. Typhimurium в пилешко месо от Франция (2), в пуешки обрезки от Полша, в пилешки кожи от Полша, в охладено и замразено пилешко месо от Франция и в замразени патешки гърди от Унгария; Listeria monocytogenes, Campylobacter и Salmonella в замразени мариновани пилешки филета от Полша; недекларирано мляко в охладено пилешко филе на кубчета от Белгия; Salmonella spp. в пилешка месна заготовка от Германия; Salmonella enterica ser. Enteritidis и Salmonella група С1 в охладено и замразено пилешко месо от Полша и Campylobacter в замразено приготвено цяло пиле от Полша.

Билки и подправки – 12 нотификации: изтегляне от пазара на подправки за сос от Норвегия, който съдържа ксантанова гума замърсена с етиленов оксид (2); хлорпирифос в семена от синап от Чехия, в универсална подправка от Германия и в листа от сминдух от Индия; пропиконазол и наличие на неразрешените субстанции: хлорпирифос, етиленов оксид, профенофос и триазофос в семена от копър от Ливан; Salmonella spp. в босилек от Египет; 2-хлоретанол в микс подправки от Филипините; охратоксин А в червен пипер от Испания; хлорпирифос и хлорпирифос-метил в билки и подправки от Египет; полициклични ароматни въглеводороди и хризен във връхчета от копър от Узбекистан и етиленов оксид в джинджифил на прах от Индия.

Зърнени и тестени изделия – 11 нотификации: чужди тела в замразен сладък хляб от Франция и в шоколадови сладки с неизвестен произход; изтегляне от пазара на микс от брашна от Франция, които съдържат етиленов оксид и от Дания; недеклариран алерген (сулфит) в бисквити от Саудитска Арабия; глицидол в тестени изделия от Шри Ланка; Salmonella enterica ser. Enteritidis в зърнени храни за малки деца с неизвестен произход; арсен в ориз от Португалия; етиленов оксид в млечни блокчета от Германия; неправилно етикетиране (липса на информация за алергени на гръцки език) на бисквити от Испания и недекларирано мляко в тестени изделия с киноа и зеле от Обединеното кралство.

Други хранителни продукти/смесени – 10 нотификации: наличие на неразрешената субстанция етиленов оксид в плодови десерти от Германия, в плодов екстракт от Китай, в замразени броколи от Франция и в бамбуков екстракт от Испания; възможно наличие на алергени (фъстъци) в подправки от Италия; чуждо тяло (парче стъкло) в червен пипер от Турция; недекларирани алергени (целина и соя) в готови супи от Холандия; Listeria monocytogenes в производствена линия за сирене и смес за печене на пица също от Холандия; хлорпирифос, карбендазим и тефлубензурон в консервирани лозови листа от Сирия и 2-хлоретанол в бамбуков екстракт от Индия.

Целият материал можете да прочетете ТУК