Биологични опасности

Начало

Д-р Дора Петлова: Информация за проведено проучване относно безопасността на храните, веригата за доставки на храни и околната среда, в рамките на пандемията от COVID-19

 

 

В средата на месец юни 2020 г., международен екип от учени публикува в коментар на списание Trends in Food Science & Technology проучване свързано с безопасността на храните, веригата за доставки на храни и околната среда, в рамките на пандемията от COVID - 19.

Според авторите, „Пандемията от COVID-19 доведе до нова ера в света, като всички ние все още усещаме последствията от нея в различни аспекти на нашето ежедневие. Веригата за доставки на храни и хранителната промишленост не са изключение“.

В извършения преглед, екипът от учени от Гърция, Саудитска Арабия и Австрия обобщава възможните начини за предаване на COVID-19 чрез храни, веригата за доставки на храни, повърхностите и околната среда, преди да се проучи разработването на съответните инструменти за откриването на вируса SARS-CoV-2 .

Отчетено е, че при придвижване в посока „от фермата до масата“ са необходими повече мерки за безопасност, тъй като в процеса участват повече хора (впоследствие и повече потенциални източници за заразяване).

В заключение учените подчертават необходимостта от разработване на съответните аналитични инструменти за безопасност на храните и околната среда, които да се адаптират в периода след вдигане на мерките.

Основни моменти от проучването:

Въведение

Авторите разглеждат новият коронавирус SARS-CoV-2 като причинител на COVID-19 - заболяване, за което е установено, че лесно се разпространява от човек на човек, чрез кашлица, кихане, респираторни капчици или издишване.

Те отбелязват че, „ Вирусът SARS-CoV-2 е идентифициран през декември 2019 г. и приблизително 3 месеца по-късно заболяването COVID-19, което той причинява, e обявено от Световната здравна организация (СЗО) за пандемия.
Към 30 май 2020 г. пандемията от COVID-19 засегна над 5,9 милиона души в повече от 188 страни, което води до над 365 000 смъртни случаи и поставяне под изолация на една трета от населението в света. Към момента (30 май 2020 г.) не е разработено универсално лечение, лекарство или ваксина за COVID- 19“.

С оглед на продължаващото разпространение на COVID-19 в световен мащаб и днес, научната общност, властите, инспекторите по безопасност на храните и операторите в хранително-вкусовата промишленост, спешно търсят информация за това как да се управлява пандемията (например чрез познаване на пътищата за нейното предаване и разработване на лечение и ваксини).

Според авторския колектив, от съществено значение е да се разработи иновативна диагностика за SARS-CoV-2 не само за заразените хора, но също така и за храни, повърхности и околна среда.

Безопасност на храните и мерки по веригата за доставки на храни

Както е отбелязано в проучването, „Безопасността на храните е сред четирите стълба на хранителните системи, засегнати в ерата на пандемията от COVID-19“ .

В този преглед, екипът от учени обобщава предпазните мерки в хранителната верига в 7 групи, като се има предвид: здравословното състояние на работниците (напр. да останат вкъщи, ако са болни), личната хигиена (напр. миене на ръце), дезинфекция на повърхностите, поддържане на хигиена на работната среда, приготвяне на храните, доставка на храните и накрая - социалното дистанциране. Учените стигат до извода, че независимо от това, че тези мерки се прилагат на всичките пет етапа от хранителната верига (първично производство; обработка след добива; преработка; дистрибуция/ продажба на дребно; консумация), повечето предпазни мерки са изключително необходими на последните етапи (напр. на етап консумация). Според тях, това е породено от факта, че с придвижването към последните етапи на веригата за доставки на храни, участват повече хора и съответно нарастват потенциалните източници на зараза.


Целият материал можете да прочетете ТУК: