Д-р Дора Петлова: Как да се предпазим от хранителни инфекции в домакинствата? Полезни съвети на Федералния институт за оценка на риска (BfR) на Германия
В днешно време много хора са обезпокоени от наличието на пестициди или други химически вещества в храните. Но неправилното боравене с храните също може да застраши здравето ни, особено ако това води до хранителни заболявания, като хранителни инфекции или хранителни интоксикации (токсикоинфекции).
Хранителните инфекции обикновено са свързани с болки в стомаха, диария и повръщане. Инфекциите, причинени от хепатитните вируси могат да доведат също и до възпаление на черния дроб. Обикновено хранителните инфекции и интоксикациите са самоограничаващи се заболявания. Въпреки това, при хора с недоразвита или отслабена имунна система (като новородени, малки деца, бременни жени, стари хора или хора със съществуващи заболявания), в изключителни случаи, те могат да бъдат опасни за живота.
За да не се стигне до такива последствия е необходимо да се спазва следното:
- Избягвайте замърсяването на храната с патогени (болестотворни микроорганизми);
- Намалете размножаването на патогени в храната;
- Предотвратявайте оцеляването на патогените в храната.
Как патогенните микроорганизми влизат в кухнята?
Патогените могат да стигнат до кухнята чрез:
- Сурови храни, като месо, месо от домашни птици, риба, яйца, плодове, зеленчуци и билки;
- Хора, особено такива с инфекциозни заболявания;
- Домашни любимци, гризачи и насекоми.