Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

Д-р Мадлен Василева: ВНИМАНИЕ – ИЗКУСТВЕНО МЛЯКО! Според изследователите лабораторните млечни продукти скоро ще заместят млякото

 

Новоразвиващи се компании се присъединяват към надпреварата за създаване на първа имитация на краве мляко чрез изкуствено възпроизвеждане на протеините на млякото – казеин и суроватъчни белтъци.

Пазарът на млечни алтернативи е сред най-бързо развиващите се направления от сектора на пакетираните храни и има пазарен дял на стойност 2,5 млрд. паунда в Западна Европа през 2020-21 г.

В продължение на десетилетия хората на диета на растителна основа са ограничени в избора си до заместващи млякото продукти на соева основа, докато с развитието и популяризирането на веганството не се появиха алтернативи на базата на бадем, кокос, овес и др. През юли 2021 г. шведски учени пуснаха на пазара картофено мляко , критикувано обаче за това, че се извлича от прости въглехидрати. Все по-широкото разпространение на вегетарианството и веганството е една от причините за растящата популярност на растителните млека.

Целият материал можете да прочетете ТУК