Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-р Марина Загорова: Безопасност и ефикасност на L-треонин, с продуцент ESCHERICHIA COLI CGMCC 13325, като фуражна добавка за всички видове животни


РЕЗЮМЕ

По искане от Европейската комисия, Панелът по добавки и продукти или субстанции за употреба при хранене на животни (FEEDAP) е изготвил научно становище за L-треонин: субстанцията е получена чрез ферментация; предназначена е за употреба във фуража и във водата за пиене за всички видове и категории животни.

Продуктът, който се оценява, е L-треонин, продуциран от генетично модифициран щам на E. coli CGMCC 13325. Панелът отбелязва, че 3 от 5 партиди от добавката не отговарят на минималното съдържание според спецификацията – 98.5% L-треонин, изчислено на база сухо вещество, както е предложил заявителят. Продуциращият щам и неговата ДНК не са открити в крайния продукт. Следователно, крайният продукт не поражда опасения за безопасността по отношение на генетичната модификация на продуциращия щам. L-Треонин, обект на тази оценка се допълва към фуражи с цел повишаване на хранителната им стойност, компенсира дефицита на треонин във фуража и е безопасен за целевите видове.

Панелът FEEDAP е идентифицирал рискове от хранителен дисбаланс и хигиенни проблеми, когато аминокиселини се прилагат едновременно във фуража и във вода за пиене.

Употребата на L-треонин, обект на това становище, се приема като безопасен за консуматорите и за околната среда.

Съществува риск от инхалационна експозиция на ендотоксини при лица, които работят с добавката.

Поради липса на данни, панелът FEEDAP не може да направи заключение относно потенциала на L-треонин, продуциран от E. coli CGMCC 13325, да причинява кожни раздразнения или да дразни очите или да оказва сенсибилизиращо действие на кожата. Изследваната добавка се смята за ефективен източник на аминокиселината L-треонин за всички видове непреживни животни. С цел допълненият към фуража L-треонин да бъде ефикасен при преживните животни, колкото и при непреживни, той се нуждае от защита срещу разграждане в румена.

ВЪВЕДЕНИЕ

Предварителна информация и техническо задание

Регламент (ЕО) № 1831/2003 урежда правилата на Общността за разрешаване употребата на добавки при хранене на животни. По-специално, член 4, параграф 1 от посочения регламент предвижда всяко лице, което кандидатства за разрешение или за нова употреба на фуражна добавка, подава заявление в съответствие с член 7.

Субстанцията принадлежи към категория: хранителни добавки; функционална група: аминокиселини, техните соли и аналози.

Съгласно член 8 от Регламент (ЕО) № 1831/2003, EFSA изготвя научна оценка (оценка на безопасността на добавката за целеви видове животни, за консуматорите, потребителите и за околната среда) на фуражната добавка според условията, посочени в член 5.

Допълнителна информация

L-Треонинът, произведен от няколко щама на Escherichia coli (минимално съдържание от 98% на база сухо вещество (DM – Dry Matter)), понастоящем е разрешен като хранителна добавка за фуражи за употреба при всички видове животни, но добавка, продуцирана от генетично модифицирания организъм, обект на това становище, не е била разрешавана досега в Европейския съюз (ЕС). L‐Треонинът е разрешен за употреба в храни , козметични продукти и като ветеринарномедицински продукт и е описан в монография на Европейската фармакопея (MG 01/2017: 1049) (Европейска фармакопея, 10-то издание, 2019).

Научният Панел FEEDAP е публикувал следните становища за безопасност и ефикасност на L-треонин, продуциран от генетично модифицирани щамове на Е. Coli:

(EFSA FEEDAP Panel, 2013, 2014a,b,c,d, 2015a,b, 2016a,b, 2017a, 2018a, 2019c) или Corynebacterium glutamicum (EFSA FEEDAP Panel, 2019a,b).

Съвместният експертен комитет по хранителни добавки на ФАО / СЗО е оцени L-треонин като ароматизатор на храни (JECFA; СЗО, 2012).

Данни и методология

Данни

Данните, които Панелът FEEDAP използва са предоставените от заявителя и данни от други източници: предходни оценки на риска от EFSA или други експертни органи, рецензирани научни трудове, други научни доклади и знания на експертите, с оглед да предостави настоящия резултат. Взет е предвид докладът на Европейската референтна лаборатория (EURL), който се отнася до методите за контрол на L-треонин, произведен с E. coli CGMCC 13325 във фуражи.

Методология

Подходът, следван от Панела FEEDAP е в съответствие с принципите, заложени в Регламент (ЕО) № 429/2008 и съответните документи с насоки:

Целият материал можете да прочетете ТУК