Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-р Марина Загорова: Безопасност и ефикасност на оцетна киселина, като фуражна добавка за всички видове животни

ЕВРОПЕЙСКИ ОРГАН ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

 

През 2012 г., по искане на Европейската комисия (ЕК), Панелът за добавки и продукти или вещества за употреба при хранене на животни (FEEDAP) към Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), е изготвил научно становище за безопасност и ефикасност на оцетната киселина, когато се използва като технологична добавка (консервант) за всички животински видове. Характеризирането и условията за употреба на оцетна киселина остават същите – както е записано в становище на Панела FEEDAP от 2012 г. Въведеният нов производствен метод не променя характеристикинте на продукта и той отговаря на старата спецификация (Регламент (ЕС) № 231/2012 на Комисията): Панелът FEEDAP приема, че заключенията в предишната оценка са приложими и при новата. В заключение се приема, че добавката е безопасна за домашни птици, прасета и домашни любимци при максимална концентрация от 2.5 g оцетна киселина / kg пълноценен фураж (или 1 g / L вода за пиене на животните). Известно е наличието на високи нива на оцетна киселина при преживни животни, които показват значително по-висока поносимост към субстанцията.

Панелът отбелязва, че заявителят е посочил в условията за употреба, че добавката се прилага при всички видове животни, но документацията не съдържа данни за сьомга.

Употребата на добавката при хранене на животни не засяга безопасността на консуматорите. Рисковете за потребители, зависи от концентрацията и включва дразнене на кожата, очите и дихателните пътища (10-25% разтвор); добавката има корозивно действие (> 25% разтвор). Добавката се счита за безопасна за околната среда.

Панелът е заключил, че добавката има потенциал да бъде ефикасна като консервант във фуражи и във водата за пиене на животните.

Панелът FEEDAP има известни резерви относно ефективността на оцетната киселина като консервант в сухи фуражи със съдържание на влага ≤ 12%.

ВЪВЕДЕНИЕ

Задание

Регламент (ЕО) № 1831/2003 установява правила за разрешаване в Общността на добавки, предназначени за употреба при хранене на животни, и по-специално чл. 9 определя условията на разрешаването им от Комисията.

През месец февруари 2012 г., Панелът FEEDAP е приел становище относно безопасност и ефикасност на оцетна киселина като консервант за фуражи (EFSA FEEDAP Панел, 2012). Това становище е издадено във връзка със заявление, подадено в съответствие с член 10, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 1831/2003 – основание за добавка (тук, оцетната киселина), когато тя е разрешена за определена употреба.

На 27 февруари 2020 г., Комисията е получила информация и данни за нов производствен процес при добив на оцетната киселина.

Целият материал можете да прочетете ТУК