Биологични опасности

Начало

Д-р СВЕТЛАНА ЧЕРКЕЗОВА: Становище на ЦОРХВ относно оценка на риска за потребителите, свързан с пускане на пазара на овче сирене с вложено мляко от овце с положителен резултат за заболяването скрейпи

По искане на Българската агенция по безопасност на храните (писмо № КХ-416/13.07.2020 г.) във връзка с оценка на риска при консумация на млечни продукти, произведени от овче мляко, добито от овце с позитивен резултат за заболяването скрейпи, Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) представи с писмо изх. № Ц-585/23.07.2020 г. становище, че „При положение, че се отнася за установен случай на класическа скрейпи, комбинацията от ниски нива на инфекциозност в млякото и слабо (ниско) разпространение на болестта, съчетано с липсата на директни данни за определена връзка между класическата скрейпи и трансмисивните спонгиформни енцефалопатии при човека, както и използването на смес с преобладаващо количество мляко от здрави животни, предполага, че консумацията на произведеното овче сирене, поставено под възбрана, ще изложи здравето на хората на много нисък риск от заразяване със скрейпи.“.

            На основание на цитираното становище на ЦОРХВ и вземайки предвид съображение 24 от Решение на Комисията № 2009/726/ЕО[1], ЦОРХВ счита, че рискът от предаване на ТСЕ на хората, свързан с консумация на овче сирене с вложено мляко от овце с положителен резултат за класическа скрейпи, е много нисък.

 

 

[1] 2009/726/ЕО: Решение на Комисията от 24 септември 2009 година относно временните защитни мерки, предприети от Франция по отношение на въвеждането на нейната територия на мляко и млечни продукти с произход от стопанство, в което е потвърден случай на класическа скрейпи, OВ L 258, 1.10.2009, стр.. 27-30