Актуална информация

Начало

ДИРЕКЦИЯ ПРЗАВАС: Дитианон – преглед на съществуващи максимално допустими граници на остатъчни вещества

Европейския орган по безопасност на храните публикува становище относно прегледа на съществуващите максимално допустими граници на остатъчни вещества /МДГОВ/ по чл. 12 от Регламент (ЕО) 396/2005 за активното вещество дитианон (EFSA Journal 2023;21(1):7731 - https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7731). Информацията, подадена от България за одобрените в страната добри земеделски практики (ДЗП) при ябълки, круши, кайсии, череши, праскови и лозя е включена в оценката.

Съгласно публикацията е идентифициран остър риск за потребителите с действащите МДГОВ за дитианон в десертно грозде, круши и ябълки. За тези употреби са предложени алтернативни ДЗП, които не водят до прием на остатъчни вещества, надвишаващ острата референтна доза, но е уточнено, че, ако остатъчни вещества в десертно грозде, круши, ябълки и праскови бъдат установени на ниво МДГОВ, хранителната експозиция на някои потребители може да надхвърли при определени условия острата референтна доза.

В допълнение, съгласно налични нови токсикологични данни не може да се изключи мутагенния потенциал на метаболита 1,4-naphthoquinone. Необходимата допълнителна информация се очаква да бъде оценена по процедурата за подновяване на активното вещество и на този етап при направените изчисления на експозицията с диетата метаболитът 1,4-naphthoquinone не е взет предвид.

С цел защита здравето на потребителите се предлага понижаване на съществуващите МДГОВ за ябълки и круши от 3 на 1.5 мг/кг. За употребата при десертни лозя е установено, че България има употреба, за която не може да бъде изключен острия риск за потребителите.

Всички одобрени в страната употреби на продукти за растителна защита съдържащи дитианон следва да бъдат прегледани и след приемане на новите стойности за МДГОВ с публикуван регламент да се изменят разрешенията с цел осигуряване защита на потребителите и съответствие със законодателството.

 

 

Дата: 07 юни 2023 г.                                                                                                                               

Изготвил: Дирекция ПРЗАВАС