ДИРЕКЦИЯ ПРЗАВАС: Циперметрин – преглед на съществуващи максимално допустими граници на остатъчни вещества
Европейския орган по безопасност на храните /EFSA/ публикува становище относно прегледа на съществуващите максимално допустими граници на остатъчни вещества /МДГОВ/ по чл. 12 от Регламент (ЕО) 396/2005 за циперметрините (EFSA Journal 2023;21(3):7800 - https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7800). Оценката включва циперметрин, алфа-, зета- и бета-циперметрин, тъй като веществата споделят обща дефиниция на остатъка - циперметрин (циперметрин включителнодруги смеси от съставни изомери (сума от изомери)). Единствено циперметрин е одобрено активно вещество в Европейския съюз /ЕС/. При оценката са взети предвид МДГОВ въз основа на употребите в ЕС, както и наличните МДГОВ на Кодекс Алиментариус Комисията /CXLs/.
Информацията, подадена при стартиране на процедурата през май 2021 г. от България, за одобрените в страната добри земеделски практики (ДЗП) при ябълки и круши, лозя, кореноплодни зеленчуци (картофи, моркови, пащърнак, ряпа, репички и др.), луковични зеленчуци (чесън, лук), плодни зеленчуци (домати, тиквички и краставици, дини, пъпеши и тикви), зелеви (главесто зеле, брюкселско зеле, броколи, карфиол), грах, бакла, маслодайни култури (рапица, памук) и зърнени култури (ечемик, елда, царевица, просо, овес, ориз, ръж, сорго и пшеница) е включена в оценката на EFSA.
По отношение на културите, за които в България има разрешени употреби на циперметрин към 27 юни 2023 г. съгласно Регистъра на разрешените продукти за растителна защита, публикуван на електронната страница на БАБХ, са направени следните предложения:
- за ябълки и круши - въз основа на наличните данни за циперметрин не може да бъде изключен риска за потребителите, поради което следва МДГОВ да бъдат понижени до стойността по подразбиране – 0.01 мг/кг или на аналитично постижимо ниво (LOQ). По отношение наличието на алфа-циперметрин, за който са зададени много ниски токсикологични стойности, не може да бъде изключен острият риск за круши, поради което по – ниска стойност за LOQ (0.005 мг/кг) би осигурила защита на потребителите.
- за грозде въз основа на идентифициран остър риск за потребителите с циперметрин е оценена алтернативна ДЗП и се предлага понижаване на МДГОВ от 0.5 на 0.15 мг/кг или на ниво LOQ. При оценката на наличните данни не може да бъде изключен риска за потребителите с алфа- и зета-циперметрин.
- за картофи се предлага МДГОВ 0.05 мг/кг или понижаване до ниво По отношение наличието на алфа-циперметрин, за който са зададени много ниски токсикологични стойности не може да бъде изключен острият риск, поради което по – ниска стойност за LOQ (0.005 мг/кг) би осигурила защита на потребителите.
- за други кореноплодни се предлага стойност за МДГОВ 0.1 мг/кг или понижаване до LOQ при действаща – 0.05* мг/кг.
- за лук, чесън и дребен лук - понижаване на МДГОВ от 0.1 мг/кг на 0.09 мг/кг или на ниво
- за домати и патладжани - понижаване на МДГОВ от 0.5 на 0.07 мг/кг или на ниво При оценката на наличните данни за домати не може да бъде изключен риска за потребителите със зета-циперметрин.
- за пипер - понижаване на МДГОВ до стойността по подразбиране – 0.01 мг/кг или на аналитично постижимо ниво (LOQ), тъй като употребата не е подкрепена с необходимите данни за циперметрин и не може да бъде изключен риска за потребителите с действащата стойност за МДГОВ – 0.5 мг/кг. При оценката на наличните данни за зета-циперметрин също не може да бъде изключен риска за потребителите.
- за краставици и тиквички - понижаване на МДГОВ от 0.2 на 0.01* мг/кг въз основа на данните за циперметрин и тъй като не може да бъде изключен риска за алфа-циперметрин при наличните данни.
- за пъпеши - понижаване на МДГОВ от 0.2 на ниво 0.04 мг/кг, което е подкрепено с данни за циперметрин или на ниво LOQ. За алфа-циперметрин въз основа на наличните данни не може да бъде изключен риска за потребителите. В допълнение за алфа-циперметрин са зададени много ниски токсикологични стойности, поради което по – ниска стойност за LOQ (0.005 мг/кг) би осигурила защита на потребителите.
- за тикви и дини - понижаване на МДГОВ от 0.2 на 0.07 мг/кг или на ниво
- за броколи - понижаване на МДГОВ от 1 на 0.1 мг/кг въз основа на данните за циперметрин или на ниво LOQ, тъй като рискът за алфа-циперметрин при наличните данни не може да бъде изключен.
- за карфиол - понижаване на МДГОВ от 0.5 на ниво 0.04 мг/кг въз основа на данните за циперметрин или на ниво LOQ, тъй като рискът за алфа-циперметрин при наличните данни не може да бъде изключен.
- за брюкселско зеле и главесто зеле - понижаване на МДГОВ от 1 на 0.15 мг/кг въз основа на данните за циперметрин или на ниво Pри наличните данни рискът за алфа-циперметрин не може да бъде изключен.
- за пресни бобови зеленчуци с шушулки - понижаване на МДГОВ от 0.7 на 0.2 мг/кг въз основа на данните за циперметрин или на ниво При наличните данни рискът за зета-циперметрин не може да бъде изключен.
- за пресни бобови зеленчуци без шушулки - понижаване на МДГОВ от 0.7 на 0.01* мг/кг въз основа на данните за циперметрин.
- за леща се предлага запазване на МДГОВ или понижаване до LOQ. При наличните данни рискът за зета-циперметрин не може да бъде изключен.
- за праз се предлага МДГОВ да бъде понижена до стойността по подразбиране – 0.01 мг/кг или на аналитично постижимо ниво (LOQ), тъй като употребата не е подкрепена с необходимите данни за циперметрин и не може да бъде изключен риска за потребителите с действащата стойност за МДГОВ – 0.5 мг/кг. В допълнение, не може да бъде изключен и риска за алфа-циперметрин при наличните данни.
- за слънчоглед, рапица и лен - понижаване на МДГОВ от 0.2 на 0.1 мг/кг или на ниво
- за памук - понижаване на МДГОВ от 0.2 на 0.15 мг/кг или на ниво
- за ечемик и овес - понижаване на МДГОВ от 2 на 0.4 мг/кг въз основа на данните за циперметрин или на ниво При оценката на наличните данни за ечемик не може да бъде изключен риска за потребителите със зета-циперметрин.
- за елда се предлага запазване на МДГОВ – 0.3 мг/кг въз основа на данни за алфа-циперметрин в подкрепа на CXL или понижаване до LOQ въз основа на идентифициран риск с данните за циперметрин.
- за царевица и просо се предлага запазване на МДГОВ или понижаване до
- за ориз - понижаване на МДГОВ от 2 на 0.2 мг/кг или на ниво При оценката на наличните данни за ориз не може да бъде изключен риска за потребителите със зета-циперметрин.
- за пшеница и ръж - понижаване на МДГОВ от 2 на 0.08 мг/кг или на ниво При оценката на наличните данни за пшеница не може да бъде изключен риска за потребителите със зета-циперметрин.
Одобрените употреби на разрешените в България 13 продукта за растителна защита съдържащи циперметрин следва да бъдат прегледани след приемане на новите стойности за МДГОВ с публикуван регламент и разрешенията да се изменят с цел осигуряване защита на потребителите и съответствие със законодателството.
Дата: 03 юли 2023 г.
Изготвил: Дирекция ПРЗАВАС