Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

ДОЦ. Д-Р И.КОСТОВ: Реализацията на птиче месо и субпродукти, получени от птици, доотгледани в свързан с обекта с огнище на болестта ВПИП животновъден обект, в рамките на инкубационния период

  1. Въведение

Инфлуенца вирусите са сегментирани РНК вируси с отрицателна едноверижна РНК, които принадлежат към семейство Orthomyxoviridae и включват три рода: Инфлуенца вирус А, В и С. Тип А инфлуенца вирусите се подразделят на подтипове на база антигенното свързване на повърхностните глюкопротеини хемаглутинин (НА) и неураминидаза (NA). Водоплаващите птици притежават целия генетичен фонд на инфлуенца А вирусите и различни подтипове могат да причинят естествено инфектиране на диви птици, домашни птици и голям брой сухоземни и морски бозайници, включително и човека. Инфлуенца тип В вирусите причиняват сезонното проявление на грипа при хората. Вирусите тип С обикновено причиняват леки форми на заболяване. На база антигенните свойства на хемаглутинина и неураминидазата се разграничават 16 хемаглутининови подтипа (Н1-Н16) и 9 неураминидазни подтипа (N1- N9). Всеки вирус има един Н и един N подтип антиген и са установени множество комбинации. Всички 16 Н подтипа са открити при птичите популации, a само H1, H2, H3, H5, H7, H9, H10 са установени при хората. От 9-те неураминидазни подтипа само подкласoве N1, N2, N3 и N7 са установени при хората [1].

 

  1. Цел и методика на становището

Целта на настоящото становище на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) е да предостави становище на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) относно реализацията на птиче месо и субпродукти, получени от птици, доотгледани в свързан с обекта с огнище на болестта ВПИП животновъден обект, в рамките на инкубационния период на заболяването.

Становището на ЦОРХВ е изготвено въз основа на преглед на достъпната научна литература по отношение на предаването на вируса на ВПИП чрез консумация на птичи продукти, на доклади и становища на Световната организация по Здравеопазване на животните (OIE), Европейския орган по безопастност на храние (ЕОБХ), действащото европейско (EUR-Lex) и национално законодателство и научни публикации.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК