Биологични опасности

Начало

ДОЦ. И.КОСТОВ, ИНЖ. С.САВОВА: СТАНОВИЩЕ на Центъра за оценка на риска по хранителната верига относно оценка на риска, свързан с консумация на кашкавал, произведен от краве мляко с произход Унгария

Във връзка с получено искане от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) изготви становище относно оценката на риска, свързан с консумация на кашкавал, произведен от краве мляко, транспортирано и съхранявано като сурово мляко повече от 13 дни и с еднократно установен несъответстващ на изискванията на регламент (ЕО) № 853/2004 резултат по показател ОБМ (Общ брой микроорганизми - 10 000 000/ml., Протокол от изпитване № 80544/23.02.2023 г. на Областна дирекция по безопасност на храните, София-град).

 

  1. Законодателство
  • Регламент (EС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година относно официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита, за изменение на регламенти (ЕО) № 999/2001, (EО) № 396/2005, (EО) № 1069/2009, (EО) № 1107/2009, (EС) № 1151/2012, (ЕС) № 652/2014, (EС) 2016/429 и (EС) 2016/2031 на Европейския парламент и на Съвета, регламенти (EО) № 1/2005 и (EО) № 1099/2009 на Съвета и директиви 98/58/EО, 1999/74/EО, 2007/43/EО, 2008/119/EО и 2008/120/EО на Съвета, и за отмяна на регламенти (EО) № 854/2004 и (EО) № 882/2004 на Европейския парламент и на Съвета, директиви 89/608/ЕИО, 89/662/ЕИО, 90/425/ЕИО, 91/496/ЕИО, 96/23/EО, 96/93/EО и 97/78/EО на Съвета и Решение 92/438/EИО на Съвета ,OJ L 95, 7.4.2017, p. 1–142
  • Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход (ОВ L 139, 30.4.2004 г., стр. 55)
  • Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно хигиената на храните OJ L 139, 30.4.2004, p. 1–54
  • Закон за управление на агрохранителната верига. В сила от 20.06.2020 г. Обн. ДВ. бр.51 от 5 Юни 2020г.
  • Закон за храните - Обн. ДВ. бр.90 от 15 Октомври 1999 г; отменен с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за храните - ДВ, бр. 52 от 9 юни 2020 г., в сила от 09.06.2020 г.
  • Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, в сила от 04.11.2021 г., приета с ПМС № 260 от 29.07.2021 г.
  • БДС 14-2010 - Български кашкавал/ Bulgarian Kashkavalр дата на публикуване 16.11.2010 г.
  1. Описание на проблема

Във връзка с ангажиментите за извършване на официален контрол в млекопреработвателните предприятия, инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните, гр. Пловдив, са уведомени от представители на Националната агенция по приходите, че предстои освобождаване на пратка сурово краве мляко с произход Унгария.

При преглед на съпроводителната документация е установено, че млякото е натоварено 10 дни по рано и като суровина „Сурово мляко“ е съхранявано в термоизолирано транспортно средство при температура 6º С.

На 20.02.2023 г. е взета официална проба за лабораторен физикохимичен и микробиологичен анализ. Температурата на млякото в момента на взимане на пробата е била 3.8º С. Резултатите от лабораторния анализ показват отсъствие на инхибитори, масленост 5.65 %, протеин 3.41%, киселинност 16.4º T и ОБМ 10 000 000/ml.

Въпреки, че суровото мляко не отговаряна изискванията на параграф 1, б. „а“ от Част III на Приложение III на Регламент (ЕС) 853/2004, суровината от 24 600 литра сурово мляко е приета в предприятието с температура 6ºС и е насочена за производство на кашкавал с период на зреене най - малко 60 дни, без да бъдат спазени изискванията на параграф 2 от Част III на Приложение III на същия регламент. Процесът на термизация е започнал на 23.02.2023 г., като са обработени 20 000 литра от суровината. Останалите 4600 литра се съхраняват в момента при киселинност 60º Т. Последващата технологична обработка се извършва на 26 и 27 февруари 2023г. В момента в процес на обдухване и зреене са налични 1624.5 кг. кашкавал. Непреработеното мляко предстои да бъде унищожено в обект за производство на биогаз.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК