Продукти за растителна защита и техните остатъци

Начало

ЕКИП ЦОРХВ: установени наднормени нива от пестициди в салата Джентилина с произход Италия

  1. Правно основание:
  • Регламент (ЕО) №  396/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 23 февруари 2005 година, относно максимално допустимите граници на остатъчни вещества от пестициди във и върху храни или фуражи от растителен или животински произход и за изменение на Директива 91/414/ЕИО на Съвета
  • Регламент (ЕО) № 1107/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 година, относно пускането на пазара на продукти за растителна защита и за отмяна на директиви 79/117/ЕИО и 91/414/ЕИО на Съвета
  1. Цел:

Оценка на риска за консуматора, във връзка с изпитване ....................................................... на продукт салата Джентилина, произход Италия, анализирана в лаборатория „Грейт“ – Италия

  1. Идентификация на риска:

При извършване на лабораторно изпитване ..................................................... на продукт салата Джентилина, са установени завишени нива на пестицидни остатъци от веществата: акринатрин (acrinathrin) и дитиокарбамати (dithiocarbamate). Салатата е с произход Италия.

  Според Изпитвателен протокол № 1900368/17.01.2019г., издаден от лаборатория „Грейт“ – Италия, наднорменото съдържание на пестицидите в салатата е: акринатрин: 0.95 мг/кг, което е превишаване на максимално допустимата норма, определена на 0.02 мг/кг; дитиокарбамати: 8.3 мг/кг при норма 5.0 мг/кг.

Във връзка с наличните данни е изпратено искане за становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), относно установеното завишено съдържание на пестициди над допустимите норми в салата Джентилина.

 

Становището можете да прочетете ТУК