Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

ИНЖ. ДАНИЕЛА НОВАКОВА: Анализ на данните от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи за периода: 01.08 – 31.08.2025 г.

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е основен механизъм на Европейския съюз за защита на общественото здраве чрез навременен обмен на информация при установяване на рискове, свързани с храни, фуражи и материали, предназначени за контакт с храни. Съгласно Регламент (ЕС) 2019/1715[1], RASFF е част от Информационната система за управление на официалния контрол (IMSOC) и функционира чрез електронната платформа iRASFF, която осигурява структурирана, правно регламентирана комуникация между компетентните органи на държавите членки и институциите на ЕС.

Прегледът на данните получени от RASFF системата за периода 01.08 – 31.08.2025[2] г., показва че са валидирани от ЕС общо 400 нотификации, разпределени както следва:

  • Храни: 365 нотификации;
  • Фуражи: 16 нотификации;
  • Материали, предназначени за контакт с храни: 19 нотификации (Фиг. 1).

 

Фигура 1. Брой нотификации за периода от 01.08 до 31.08.2025 г. по отношение на разпределението по групи

Анализът на данните от системата RASFF показва отчетливо доминиране на уведомленията в категорията „Храни“ спрямо „Фуражи“ и „Материали, предназначени за контакт с храни“, където броят на сигналите е осезаемо по-малък. Това изразено присъствие на храните в информационния поток отразява както ключовата им роля за здравето на потребителите, така и насочването на усилията за наблюдение и контрол основно към предотвратяване на рискове, свързани с тяхната безопасност.

  1. Храни

Анализът на нотификациите в системата RASFF за периода 01.08 – 31.08.2025 г., показва концентрация на съобщения в определени категории храни, което отразява както тяхната значимост за потребителския пазар, така и необходимостта от засилен официален контрол.

Най-голям брой нотификации са регистрирани в категорията „Плодове и зеленчуци“ (70), следвана от „Ядки, продукти от ядки и семена“ (45) и „Птиче месо и продукти от птиче месо“ (25). Това съвпада с наблюдаваните тенденции от предходни периоди, при които тези продуктови групи регулярно попадат във фокуса на системата за бързо предупреждение. Сравнително високи стойности се наблюдават и при „Диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни“ (29), както и при „Зърнени и хлебни продукти“ (20), което потвърждава необходимостта от постоянен и стриктен контрол в тези сегменти. Категориите „Билки и подправки“ (21) и „Риба и рибни продукти“ (19) също заемат съществен дял от общия брой нотификации. Макар и с по-ниски стойности, категории като „Захарни изделия“ (16), „Месо и месни продукти (без птиче месо)“ (17) и „Мляко и млечни продукти“ (19) също присъстват с регулярност в регистрираните съобщения.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/1715 на Комисията от 30 септември 2019 година за определяне на правила за функционирането на системата за управление на информацията относно официалния контрол и нейните компоненти
[2] Посочените данни са генерирани от системата към дата 03.09.2025 г. и следва да се тълкуват като текущо състояние на информацията, предвид нейния динамичен характер и възможността за промени в резултат на последващи действия и развитието на мерките, предприети по съответните нотификации.