Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

ИНЖ. ДАНИЕЛА НОВАКОВА: Анализ на данните от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи за периода: 01.09 – 30.09.2025

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е основен механизъм на Европейския съюз за защита на общественото здраве чрез навременен обмен на информация при установяване на рискове, свързани с храни, фуражи и материали, предназначени за контакт с храни. Съгласно Регламент (ЕС) 2019/1715[1], RASFF е част от Информационната система за управление на официалния контрол (IMSOC) и функционира чрез електронната платформа iRASFF, която осигурява структурирана, правно регламентирана комуникация между компетентните органи на държавите членки и институциите на ЕС.

Прегледът на данните получени от RASFF системата за периода 01.09 – 30.09.2025[2] г., показва че са валидирани от ЕС общо 434 нотификации, разпределени както следва:

  • Храни: 406 нотификации;
  • Фуражи: 16 нотификации;
  • Материали, предназначени за контакт с храни: 12 нотификации (Фиг. 1).

 

Фигура 1. Брой нотификации за периода от 01.09 – 30.09.2025 г. по отношение на разпределението по групи

 

Данните от системата RASFF ясно показват, че по-голямата част от регистрираните нотификации се отнасят до категорията „Храни“, докато случаите, свързани с „Фуражи“ и „Материали за контакт с храни“, са значително по-малко на брой. Това преобладаване на сигнали, свързани с храните, подчертава тяхното основно значение за общественото здраве и показва, че наблюдението и контролните мерки са концентрирани предимно върху осигуряването на безопасността на хранителните продукти.

  1. Храни

Анализът на нотификациите в системата RASFF за периода 01.09 – 30.09.2025 г. показва ясно изразена концентрация на съобщения в определени категории храни, което отразява тяхната значимост за пазара и необходимостта от засилен официален контрол. Най-много нотификации са регистрирани в категорията „Плодове и зеленчуци“ (94), следвана от „Ядки, продукти от ядки и семена“ (57) и „Птиче месо и продукти от него“ (27). Тези данни съответстват на тенденциите от предходни периоди, където тези групи продукти често са съобщавани в системата за бързо предупреждение.

Висок брой нотификации се наблюдава и при категориите „Зърнени храни и хлебни изделия“ (30) и „Диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни“ (28), което подчертава необходимостта от засилен и постоянен контрол в тези сектори. Следват „Месо и месни продукти (без птиче месо)“ (21), „Захарни изделия“ (20), „Риба и рибни продукти“ (18), „Мляко и млечни продукти“ (17), както и „Билки и подправки“ (16), които също формират значителен дял от общия брой уведомления. Макар и с по-нисък брой сигнали, тези категории изискват систематичен мониторинг поради установените рискове.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/1715 на Комисията от 30 септември 2019 година за определяне на правила за функционирането на системата за управление на информацията относно официалния контрол и нейните компоненти
[2] Посочените данни са генерирани от системата към дата 03.10.2025 г. и следва да се тълкуват като текущо състояние на информацията, предвид нейния динамичен характер и възможността за промени в резултат на последващи действия и развитието на мерките, предприети по съответните нотификации.