Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: ИНФОРМАЦИЯ НА ЕОБХ относно уведомление за изсушени зърна от Vigna subterranea (L.) Verdc. и брашно от тях , като традиционна храна от трета държава

съгласно член 14 от Регламент (ЕС) № 2015/2283

На 10 октомври 2019 г. компанията WhatIF F&I Pte Ltd[1] (Сингапур) подава уведомление, съгласно член 14 от Регламент (ЕС) 2015/2283[2] за пускане на пазара на Европейския съюз (ЕС) на изсушени зърна от Vigna subterranea (L.) Verdc. и брашно от тях, като традиционна храна от трета държава. На 14 септември 2023 г. Европейската комисия препраща уведомлението до Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) в съответствие с член 15, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за предоставяне на евентуални надлежно обосновани възражения в съответствие с член 15, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2015/2283, относно безопасността на традиционната храна от трета държава.

Предложената традиционна храна от заявителя представлява изсушени зърна и брашно от Vigna subterranea (Linnaeus) Verdcourt, семейство Fabaceae (бобови), които според заявителя се консумират повече от 25 години в Африка. Според онлайн базата данни Plants of the World Online[3], общоприето научно наименование на това бобово растение е Vigna subterranea. То се среща и под следните синоними: Cryptolobus subterraneus (L.) Spreng., Glycine subterranean L., Tetrodea subterranean (L.) Raf., Voandzeia subterranean (L.). Известен е с общоприетото име бамбарски фъстък.

Фиг. 1. Зърна Vigna subterranea

Растението Vigna subterranea (бамбарски фъстък) е с произход Африка. То е едногодишно, листно, пълзящо, бобово растение. Расте на сухи песечливи зони, устойчиво е на високи температури и засушаване. Заради семената си се култивира във всички тропически части на Африка и в по-малка степен в тропическите части на Америка, Азия и Австралия. Семената се развиват в шушулки. При достигане на пълна зрялост, семената, които могат да бъдат с различни цветове, имат сферична форма и размери 8-15 mm.

Производственият процес включва: засяване на семената от растението Vigna subterranea в Гана (от края на май до началото на юли), ръчно събиране на растенията, след около 110-150 дни от засяването, когато растенията пожълтеят или загиват, или когато около 80% от шушулките са узрели. След това растенията се оставят да изсъхнат за 1-2 дни на слънце и след изсушаване, шушулките се отстраняват ръчно, както и зърната с лошо качество (напр. кухи и спарушени). От изсушените цели зърна се произвежда брашно, като същите се измиват, почистват, смилат и варят във вода, при 75-80° C, за около 1 час. Сварената суспензия се изсушава в ротационна вакуумна сушилня, за да се отстрани водата и да се постигне съдържание на влага по-малко от 5%. Изсушеният материал се смила на брашно и се опакова в двойни полиетиленови херметични торби с висока плътност. Европейския орган за безопасност на храните отбелязва, че съгласно описанието, предоставено от заявителя, производственият процес на традиционната храна (зърна и брашно от Vigna subterranea), следва конвенционалните селскостопански и производствени практики.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] WhatIF F&I Pte Ltd - частно дружество с ограничена отговорност, регистрирано на 30 октомври 2013 г. в Сингапур. Основната дейност на дружеството е изследвания и експериментални разработки в областта на медицината и търговия на едро на различни стоки без доминиращ продукт.
[2] Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни, за изменение на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета и на Регламент (ЕО) № 1852/2001 на Комисията
[3] Plants of the World Online, https://powo.science.kew.org/