Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: ИНФОРМАЦИЯ Относно ползи за здравето на консуматора от смокинята (Ficus carica L.) и нейните странични продукти, и употребата им в хранителната промишленост

В хранителната промишленост непрекъснато се търсят естествени биоактивни молекули с профилактични и терапевтични ефекти, използвайки иновативни и устойчиви стратегии. Производството и преработката на смокини, генерират значително количество странични продукти, като листа, пулп, кори и семена, които имат ограничена търговска употреба и същевременно са с негативно въздействие върху околната среда. Тези странични продукти са източници на биоактивни съединения и фитохимикали, включително антиоксиданти, фенолни съединения, полиненаситени мастни киселини, фитостероли и витамини. Страничните продукти от производтството на смокини могат да представляват особен интерес за хранителната промишленост, като функционални оцветители, емулгатори и добавки. Също така, поради високия брой биоактивни съединения, те притежават различни благоприятни свойства за здравето на хората. Следователно, включването им в различни хранителни технологии и разработването на нови формулировки трябва да бъде стимулирано.

 

 

Въведение

Смокинята (Ficus carica) е ядлив плод от семейство Moraceae. Отглеждането на тези плодове е разпространено на много место по света, включително и в Европа. Отглежда се основно в средиземноморските страни, поради благоприятния топъл климат. В световен мащаб се произвеждат над милион тона смокини. Формата на плодовете е обратнояйцевидна, конусовидна и крушовидна, а цветът им е в зависимост от сорта на растението. Най-често срещаните цветове на плодовете са зeлено-жълто, кремаво, червено и медно. Те са сладки на вкус и имат висока хранителна стойност. Около 80% от общото производство на смокини се извършва в Египет, Израел, Алжир, Иран, Мароко, Испания и Съединените щати. Семейство Moraceae, включва род Ficus, който има над 800 разновидности [1]. Ficus carica се среща на пазара по-често в прясна или сушена форма и се консумира директно или като част от кулинарни ястия. Консумацията на този плод се е увеличила в световен мащаб и се очаква да нарастне значително през следващите години. Този растеж се дължи на увеличеното използване на смокиновите плодове в разработването на функционални храни и напитки, допринасящи за по-здравословно хранене [2]. Смокините са много добър източник на антиоксиданти и фенолни съединения. Ficus carica са ядливи плодове, които се консумират, както пресни, така и сушени или консервирани. Използват се в различни хранителни продукти, като конфитюри, желета, сладкиши, хляб и др. Смокиновият плод се използва и в традиционната медицина, предвид признатите медицински ползи за здравето от години наред. Антиоксидантните свойства на полифенолите и антоцианините, съдържащи се в пресните плодове, предотвратяват или намаляват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Физиологичните и хранителните характеристики на плодовете, могат да бъдат контролирани от генотипа на растенията, етапа на зреене, факторите на околната среда и техники за управление на овощните градини. Смокините са питателни плодове, които съдържат голямо количество желязо и фибри. Съществуват различни твърдения за предполaгаеми ползи за здравето на хората от консумацията на смокини, свързани с нарушения на ендокринната система (диабет), дихателната система (чернодробни заболявания, астма и кашлица), храносмилателната система (язва и повръщане) и инфекциозни заболявания (кожно заболяване, краста и гонорея) [1].

Производството на смокини води до производството на много странични продукти, като пресни смокини, изхвърлени поради разваляне, размер, текстура, ниско качество или неправилно узряванe и презряване. Тези биологични остатъци, представляват реална икономическа загуба, поради богатството си на биоактивни съединения, които могат да бъдат извлечени и използвани, като съставки с добавена стойност в хранителните продукти. Поради това, все още е необходимо да се приемат цялостни подходи за оползотворяване на страничните продукти от смокините с цел по-нататъшно подобряване на икономическите резултати и насърчаване на кръговата икономика [2].

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

Източник:
[1] Rasool, I.F.u., Aziz, A.; Khalid, W., Koraqi, H., Siddiqui, S.A.; AL-Farga, A.; Lai, W.-F.; Ali, A. Industrial Application and Health Prospective of Fig (Ficus carica) By-Products. Molecules 2023, 28, 960. https://doi.org/10.3390/molecules28030960
[2] Ayuso M., Carpena M, Taofiq O., Albuquerque T. G, Simal-Gandara J., Oliveira M. B., Prieto M., Ferreira I., Barros L. Fig “Ficus carica L.” and its by-products: A decade evidence of their health-promoting benefits towards the development of novel food formulations. Trends in Food Science & Technology
Volume 127, September 2022, Pages 1-13. Available online 20 June 2022. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2022.06.010