Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: ИНФОРМАЦИЯ на Федералният институт за оценка на риска в Германия, относно разликата между риск и опасност

Федералният институт за оценка на риска (BfR) в Германия, публикува на електронната си страница информация, която дава яснота за разликата между риск и опасност. В ежедневния език, термините “опасност“ или „риск“ често се използват взаимозаменяемо и точно разграничение между двата термина много рядко се прави. Въпреки това, при опазване здравето на потребителите е особено важно те да се използват по правилен начин и ясно да се направи разлика между тях. В настоящата информация експертите на BfR посочват най-важните разлики между понятията „опасност“ и „риск“.

Какво отличава опасността от риска?

Към днешна дата, няма съвсем точно определение на термините „опасност“ и „риск“. Науката прави разлика между термините, но въпреки това тяхната употреба в различните дисциплини значително се различава. Например, природните и хуманитарните науки имат свои собствени определения, въз основа на контекста на дисциплината. В оценката на риска, опасността се описва, като потенциала на дадена ситуация или вещество да навредят на здравето на човека (да доведат до неблагоприятни последици за здравето на човека). Рискът, от друга страна, описва вероятността дадена ситуация или вещество да навреди на здравето и тежестта на вредата.

Как се извършва оценка на риска в Германския федерален институт за оценка на риска и кои стъпки са част от процеса на оценка на риска?

Оценка на риска в BfR се извършва чрез система, която включва четири етапа, а именно: идентифициране на опасността, характеризиране на опасността, оценка на експозицията и характеризиране на риска.

Първата стъпка от процеса от оценка на риска е да се идентифицират и опишат ситуации или вещества, които биха могли да имат отрицателно въздействие върху здравето на хората (идентифициране на опасности). След това се оценяват неблагоприятните ефекти, които те биха могли да имат върху здравето на хората (характеризиране на опасността). Рискът се изчислява въз основа на опасността от ситуация или вещество и вероятността от контакт с него, този етап се нарича оценка на експозицията и е третата стъпка в процеса на оценка на риска. Последната стъпка е характеризиране на самият риск, която включва анализиране на вида на потенциалната вреда и вероятността тя действително да се случи.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК