Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: ИНФОРМАЦИЯ относно интелигентните опаковки за храни

Екип учени Shadman, К. еt al., от университета McMaster в Канада през 2024 г., публикуват своя статия в списанието „Nature Reviews Bioengineering“, относно интелигентните опаковки за храни. Учените смятат, че със създаването на този вид опаковки за храни, би могло да се намалят хранителните отпадъци, както и заболяванията свързани с патогенните микроорганизми в храните.

Хранителните отпадъци са сериозен проблем по целия свят. Това допринася за изменението на климата и освен това е скъпо за производителите на храни, търговците на дребно и потребителите. Говорител на Организацията на обединените нации (ООН) казва, че загубата и разхищението на храна нарушават устойчивостта на хранителните ни системи. Когато храната се губи или пропилява, всички ресурси използвани за производството на тази храна – включително вода, земя, енергия, труд и капитал – „отиват на вятъра“. Загубата на храна и разхищението могат да повлияят отрицателно на продоволствената сигурност и наличността на храна, и да допринесат за увеличаване на цената на храната. Хранителните отпадъци също са основен фактор за глада в света.

Целият материал можете да прочетете ТУК