Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: ИНФОРМАЦИЯ относно често задавани въпроси за великденските яйца и съществуват ли опасности при издухване и боядисване на яйца

По традиция в България за празника „Великден“ се боядисват яйца. Обикновено търговията и консумацията на яйца в този период се повишава. В настоящата информация се посочва как да се предпазим от рискове свързани с безопасността на храните и по специално яйцата през Великденските празници.

                   

Изображение: https://www.ecr.co.za/lifestyle/food/diy-learn-how-make-delicious-easter-eggs-home/

На електронната страница на Федералният институт за оценка на риска (BfR) в Германия са публикувани няколко съвета и често задавани въпроси за великденските яйца. Експертите от Института посочват, че освен традиционното боядисване на яйца за „Великден“, често пъти яйцата се издухват за премахване съдържанието на яйцето и обикновено децата обичат да го правят. Това, обаче може да доведе до инфекция с патогенни микроорганизми, като Salmonella и Campylobacter, тъй като издухването на яйцата, традиционно се извършва през устата, а  микроорганизмите могат да присъстват, както върху черупката, така и (по-рядко) вътре в яйцето. Една безопасна алтернатива е боядисването на твърдо сварени яйца или яйца, направени от материали, като дърво, полистирол или пластмаса.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК