Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: Информация относно изявление на ЕОБХ относно липсата и неяснотата на данните, подадени във връзка с оценката на безопасност на канабидиол като нова храна

 

Източник: https://www.efsa.europa.eu/en/news/cannabidiol-novel-food-evaluations-hold-pending-new-data

  

Европейската комисия (ЕК) установи, че канабидиолът (CBD) може да се счита за нова храна и в момента 19 заявления са в процес на оценка от Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ). При оценката им става ясно, че има пропуски в данните, които трябва да бъдат разгледани преди да може да се направи заключение относно безопасността на CBD. Поради тази причина, ЕОБХ публикува изявление, което обобщава научните познания относно безопасността при консумация на CBD и посочва областите, където са необходими повече данни. 

Регламент (ЕС) 2015/2283[1] определя правилата за пускане на пазара на  Европейския съюз (ЕС) по отношение на новите храни. Съгласно регламента, за да се осигури хармонизирана научна оценка за безопасност на новите храни в ЕС, такива оценки трябва да се извършват от ЕОБХ. При извършване на своята научна оценка, ЕОБХ следва да оцени всички характеристики на новите храни, които могат да представляват риск за безопасността на човешкото здраве и да вземе предвид възможните ефекти върху уязвимите групи от населението.

До момента ЕОБХ е получила пет мандата за оценка на синтетичен CBD, като нова храна и 15 допълнителни заявления за CBD, извлечен от коноп, които са в процес на проверка за валидност. В допълнение, Европейската комисия продължава да получава заявления за нови храни, свързани главно с CBD, извлечен от коноп. Екстракцията на CBD от коноп може да се извърши чрез няколко процедури на екстракция, което води до много различни профили на извлечените канабиноиди [CBD, тетрахидроканабинол (THC) и други канабиноиди] в зависимост от използвания изходен материал (напр. сорта коноп и използваните части от растението) или използваната процедура за екстракция (напр. разтворители и използваната техника). Вследствие на това, процедурите на екстракция могат да доведат до получаването на различни химически смеси, съставени от биологично активни вещества.

CBD е вещество, което може да се получи от растенията Cannabis sativa L., но може да се синтезира и по химичен път. През ноември 2020 г., Съдът на ЕС заключава, че CBD не трябва да се счита за наркотично вещество по смисъла на Единната конвенция за наркотичните упойващите вещества от 1961 г. В резултат на това, ЕК реши, че CBD може да се квалифицира като храна, при условие че са изпълнени и другите условия по отношение на определението за храна, както е посочено в Регламент (ЕО) № 178/2002 [2]. CBD, за който не е доказано, че се използва за консумация от човека в значителна степен преди 15 май 1997 г., трябва да се счита за нова храна. Това решение се прилага, както за екстрахиран, така и за химически синтезиран CBD.

Към средата на март 2022 г., ЕК е получила повече от 150 заявления за CBD, като нова храна, а в момента 19 от тях са в процес на оценка от ЕОБХ. Повечето от заявленията са за екстрахиран CBD от конопени растения, но има и няколко заявления, които са за химически синтезиран CBD.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни, за изменение на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета и на Регламент (ЕО) № 1852/2001 на Комисията (OB L 327, 11.12.2015г., стр. 1—22)
[2] РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета от 28 януари 2002 година за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните