Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: Проучване на Евробарометър относно безопасност на храните в Европейския съюз

Източник: Европейски орган по безопасност на храните

https://www.efsa.europa.eu/en/news/cost-concern-eu-consumers-food-safety-close-behind

 

Цената на храната оказва влияние повече за европейците днес, отколкото преди няколко години, превръщайки се в основен фактор, влияещ върху покупките на храна, следван от вкуса. Близо половината от гражданите на Европейския съюз (ЕС) смятат, че безопасността на храните също е важна, а 41% приемат за даденост, че храната която купуват е безопасна. Тези данни идват от Евробарометър[1] за безопасността на храните в ЕС за 2022 г. въз основа на интервюта с 27 000 души в ЕС. Проучването представя поглед върху това как европейците избират храната си, тяхната осведоменост и опасения относно безопасността на храните, и на кого се доверяват за информация свързана с безопасността на храните.[2]

 

По искане на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ), проучването на Евробарометър изследва възприятията и отношението на европейците към безопасността на храните в Европейския съюз и предоставя информация по отношение на:

  • интересът на европейците към теми свързани с безопасността на храните и фактори влияещи върху решенията свързани с храните;
  • осведоменост и основни опасения към темите свързани с безопасността на храните, както и отношението към здравословното хранене и рискове свързани с храната;
  • основни информационни канали за рискове свързани с храна;
  • нива на доверие в различните участници от фермата до трапезата;
  • осведоменост за различните аспекти в системата за безопасност на храните в ЕС;
  • поведение в областта на безопасността на храните, използвайки пример за огнище на хранително заболяване.

Проучването на Евробарометър за безопасността на храните в ЕС е проведено в периода 21 март - 20 април 2022 г. и обхваща населението от съответните националности на 27-те държави членки на ЕС на възраст 15 и повече години, с общо 26 509 анкетирани лица [3].

Резултатите от проучването на Евробарометър „Безопасност на храните в ЕС“, разкриват интереса на европейците към безопасността на храните, тяхната осведоменост по темите свързани с безопасността на храните и въздействието на опасенията за безопасността на храните върху поведението на потребителите. Безопасността на храните е един от основните фактори за европейците, който движи решенията при покупка на храни, след цената и вкуса. Въпреки че тези фактори се различават по естество, изглежда че взаимодействието на покупателната способност, личните предпочитания и необходимостта да гарантираме, че това, което ядем е безопасно, оформя избора на храна на повечето потребители в ЕС.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Евробарометър - официален инструмент за проучване, използван от Европейския парламент, Европейската комисия и други институции и агенции на ЕС за наблюдение на общественото мнение в Европа по въпроси, свързани с Европейския съюз, както и нагласите по теми от политическо или социално естество https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/bg/be-heard/eurobarometer
[2] https://www.efsa.europa.eu/en/news/cost-concern-eu-consumers-food-safety-clos e-behind
 
[3] https://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/eurobarometer22