Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: СТАНОВИЩЕ: Оценка на хранителната експозиция от оцветители в храни на децата в България

Резюме

Оцветителите в храните са добавки в храните, които се добавят в храните след разрешение за употреба от Европейската комисия и строга научна оценка за безопасност от Европейския орган по безопасност на храните. Всеки един оцветител се добавя в храните за постигане на конкретна цел, например за да компенсират загубата на оцветители по време на преработката на храни, да подобрят естествените цветове или да добавят цвят към храните. Те могат да се получат по естествен и синтетичен начин. За изкуствените оцветители се предполага, че увеличават хиперактивността при деца. Настоящата оценка на експозиция е извършена с помощта на инструмент за оценка на хронична експозиция на добавки в храните (FAIM). Оцветителите използвани за оценката на хроничната експозиция на децата в България са изкуствените оцветители, Тартразин, Хинолиново жълто, Сънсет жълто FCF, Азорубин, Понсо 4R и  Алура червено АС. Експозицията е изчислена за един оцветител в различни групи храни, за които са разрешени за употреба съответните оцветители, съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008 и същата е сравнена с ADI за съответния оцветител. Получените резултати от оценката на експозиция на разглежданите изкуствени оцветители са под съответните ADI за средните и високите консуматори, като се има предвид, че в оценката са разгледани единствено тези за които има установено законодателно ниво на употреба в европейското законодателство. Въпреки това резултатите не могат да гарантират действителната експозиция на оцветители на децата в България, поради несигурностите описани в оценката.

Ключови думи: оцветители, консумация, експозиция, приемлив дневен прием

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

Dietary exposure assessment of artificial food colours