ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: Становище на ЕОБХ, относно безопасност на ферментирал грахов и оризов протеин от мицел на гъби Shiitake (Lentinula edodes), като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283
По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище, относно безопасността на ферментирал грахов и оризов протеин от мицел на гъби Шийтаке (Lentinula edodes), като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283[1]. Новата храна е смес от ферментирали концентрати на грахов и оризов протеин (съответно 65% и 35%). Заявителят е предложил употреба на новата храна, като хранителна съставка в специфични категории храни. Целевата популация е общото население. Панелът NDA счита, че новата храна е безопасна при предложените условия на употреба.
На 12 декември 2019 г. компанията MycoTechnology, Inc., подава искане до Европейската комисия (ЕК) в съответствие с член 10 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за пускане на пазара в ЕС, на ферментирал грахов и оризов протеин от мицел на гъби Шийтаке (Lentinula edodes), като нова храна.
В съответствие с член 10, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2015/2283, ЕК изисква от ЕОБХ да предостави научно становище, относно безопасността на ферментирал грахов и оризов протеин от мицел на гъби Шийтаке (Lentinula edodes), като нова храна.
Съгласно член 3, параграф 2, буква а) от Регламент (ЕС) № 2015/2283, новата храна попада в категорията: „храна, съставена, изолирана или произведена от микроорганизми, гъби или водорасли“.
Новата храна е термично обработена смес от концентрати на грахов и оризов протеин (съответно 65% и 35), получена след ферментация от мицел на гъби Шийтаке (Lentinula edodes), под формата на прах. Ферментацията се извършва за подобряване на органолептичните свойства на граховия и оризовия протеин.
Целият материал можете да прочетете ТУК