Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: Становище на ЕОБХ, относно разширяване употребата на галакто-олигозахариди (GOS), като нова храна в храни за специални медицински цели

По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становищеотносно разширяване употребата на галакто-олигозахариди (GOS), като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283[1]. Новата храна (β-GOS)  се произвежда от млечна лактоза с помощта на β-галактозидаза, получена от Bifidobacterium bifidumЗаявителят е предложил новата храна да се използва в храни за специални медицински цели (FSMP). Целевата популация е общото население над 4-годишна възраст. GOS са разрешени за употреба и са включени в списъка на ЕС за нови храни. Заявителят посочва максимален дневен прием за употреба в FSMP от 8,25 g GOS. В хранителни добавки са разрешени за употреба в дневна доза от 16,2 g. Панелът NDA заключава, че предложеното разширяване на употребата на GOS в FSMP е безопасно при предложените условия на употреба.

 

На 29 юни 2020 г. компанията G.K. Roozendaal, GLNP BV, подава искане до Европейската комисия (ЕК) за разширяване употребата на новата храна галактоолигозахариди (GOS) в съответствие с член 10, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2015/2283. Заявлението изисква разширяване употребата на галакто-олигозахарид в допълнителна категория храни, а именно храни за специални медицински цели (FSMP), както е определено в Регламент (ЕС) № 609/2013[2].

В съответствие с член 29, параграф 1, буква а) от Регламент (ЕО) № 178/2002, ЕК изисква ЕОБХ да предостави научно становище, относно разширяване употребата на галакто-олигозахариди, като нова храна в съответствие с член 10, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2015/2283.

Галакто-олигозахаридите са разрешени за употреба в ЕС и включването им в списъка на Съюза е въз основа на оценка, извършена през 2013 г. от Ирландския орган по безопасност на храните (FSAI). Това заявление е за разширяване употребата на GOS с цел добавяне, като съставка в FSMP.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 
[1] РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни, за изменение на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета и на Регламент (ЕО) № 1852/2001 на Комисията (OB L 327, 11.12.2015г., стр. 1—22); https://eur-lex.europa.eu/legal-content/bg/TXT/?uri=CELEX%3A32015R2283
[2] РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 609/2013 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 12 юни 2013 година относно храните, предназначени за кърмачета и малки деца, храните за специални медицински цели и заместителите на целодневния хранителен прием за регулиране на телесното тегло и за отмяна на Директива 92/52/ЕИО на Съвета, директиви 96/8/ЕО, 1999/21/ЕО, 2006/125/ЕО и 2006/141/ЕО на Комисията, Директива 2009/39/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и регламенти (ЕО) № 41/2009 и (ЕО) № 953/2009 на Комисията