ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: Становище на ЕОБХ, относно разширяване употребата на галакто-олигозахариди (GOS), като нова храна в храни за специални медицински цели
По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище, относно разширяване употребата на галакто-олигозахариди (GOS), като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283[1]. Новата храна (β-GOS) се произвежда от млечна лактоза с помощта на β-галактозидаза, получена от Bifidobacterium bifidum. Заявителят е предложил новата храна да се използва в храни за специални медицински цели (FSMP). Целевата популация е общото население над 4-годишна възраст. GOS са разрешени за употреба и са включени в списъка на ЕС за нови храни. Заявителят посочва максимален дневен прием за употреба в FSMP от 8,25 g GOS. В хранителни добавки са разрешени за употреба в дневна доза от 16,2 g. Панелът NDA заключава, че предложеното разширяване на употребата на GOS в FSMP е безопасно при предложените условия на употреба.
На 29 юни 2020 г. компанията G.K. Roozendaal, GLNP BV, подава искане до Европейската комисия (ЕК) за разширяване употребата на новата храна галактоолигозахариди (GOS) в съответствие с член 10, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2015/2283. Заявлението изисква разширяване употребата на галакто-олигозахарид в допълнителна категория храни, а именно храни за специални медицински цели (FSMP), както е определено в Регламент (ЕС) № 609/2013[2].
В съответствие с член 29, параграф 1, буква а) от Регламент (ЕО) № 178/2002, ЕК изисква ЕОБХ да предостави научно становище, относно разширяване употребата на галакто-олигозахариди, като нова храна в съответствие с член 10, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2015/2283.
Галакто-олигозахаридите са разрешени за употреба в ЕС и включването им в списъка на Съюза е въз основа на оценка, извършена през 2013 г. от Ирландския орган по безопасност на храните (FSAI). Това заявление е за разширяване употребата на GOS с цел добавяне, като съставка в FSMP.